Teknoloji

Apple akıllı telefon pazarında yeniden ikinci sıraya çıktı

a101 18 nisan 2024

Küresel çip krizi, akıllı telefon pazarını etkilemeye devam ediyor. Araştırma şirketi Canalys’in verilerine göre, telefon sevkiyatları yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 oranında düştü. Pazarın yeniden dengeye bulmasının bir yılı bulabileceği belirtilirken; Apple, küçülen akıllı telefon pazarında ikinci sırayı geri aldı.

Samsung, yüzde 23’lük payıyla pazarın zirvesinde yerini koruyor. Apple ise geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12 olan pazar payını yüzde 15’e çıkarttı. Pazar payı yüzde 14’te kalan Xiaomi ise üçüncülüğe geriledi. Pazar paylarını yüzde 1 oranında artırarak yüzde 10’a çıkaran Vivo ve Oppo ise ilk beşi tamamladı.

Çin’de Bekarlar Günü’nün, Batı ülkelerinde ise Black Friday’in gelmesiyle birlikte satışların artması bekleniyor. Bu nedenle yaşanan çip sıkıntısına rağmen, son çeyrekte akıllı telefon pazarının büyümesi sürpriz olmayacaktır.

Apple için akıllı telefon pazarında ikinci sıraya yerleşmenin kayda değer bir durum olduğu söylenebilir. Şirket, iPhone 13 serisini üçüncü çeyreğin son bir haftasında satışa sunmuştu. En yeni telefonların sadece bir hafta piyasada olduğu bir ortamda pazar payını artırmak önemli bir başarı olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER