Teknoloji

Apple akıllı telefon gelirlerinden aslan payını almayı sürdürüyor

iphone 13

Counterpoint Research araştırma şirketinin son çalışması, akıllı telefon üreticilerinin 2021’deki gelirleri konusunda fikir edinmeyi sağlıyor. Üreticilerin 2021’deki toplam geliri bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 oranında arttı ve 448 milyar dolara ulaştı. Ortalama akıllı telefon satış fiyatı yüzde 12’lik artışla 322 dolara yükseldi. Bu artışta 5G cihazlara olan ilgi önemli bir rol oynadı. Apple akıllı telefon pazarının gelir pastasında aslan payını almaya devam etti.

Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz yıl akıllı telefon pazarında 196 milyar dolar kazandı. Söz konusu meblağ, pazarın toplam gelirinin yüzde 44’üne tekabül ediyor. iPhone 12 serisine olan ilginin sürmesinden yararlanan Apple, iPhone 13 serisiyle de bu ilgiyi artırmayı başardı. 2021’de iPhone’ların ortalama satış fiyatı 821 dolara çıkarak rekor kırdı. Apple Tayland, Vietnam ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlarda da büyümeyi sürdürdü.

Apple’ı 72 milyar dolarlık geliriyle Samsung takip ediyor. Şirketin geliri bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında arttı. Samsung’un telefonlarının ortalama satış fiyatı ise yüzde 5’lik artışla 263 dolara çıktı. Galaxy A ve M serisiyle orta segmenti domine eden Samsung, katlanabilir telefon satışlarını da üçe katladı. Amiral gemisi Galaxy S serisi satışları da Samsung’u memnun etmiş gibi görünüyor.

Listenin üçüncü sırasında 37 milyar dolar gelirle Xiaomi bulunuyor. Xiaomi’nin gelirlerinin 2020’ye kıyasla yüzde 49 oranında artmış olması dikkat çekiyor. Xiaomi’nin büyümesinde anahtar pazar ise Hindistan oldu.

Gelirlerini yüzde 15 oranında artıran Oppo da 36 milyar dolarlık geliriyle Xiaomi’yi takip ediyor. Oppo’nun telefonlarının ortalama satış fiyatı da 259 dolara çıktı. Oppo’nun 2021’de sattığı telefonların yarısından fazlasının 5G desteğine sahip olması da ayrıca dikkat çekiyor.

Akıllı telefon pazarındaki gelir pastasında Apple, Samsung, Xiaomi ve Oppo’nun ardından en çok payı alan beşinci üretici ise Vivo oldu. Vivo 2021’de akıllı telefon satışlarından 34 milyar dolar gelir elde etti.

İLGİLİ HABERLER