İncelemelerManşetler

Apple AirTag İncelemesi

AirTag inceleme yazısında ve videosunda Apple'ın eşya takip aygıtı ile geçen üç ay sonunda elde edilen izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
apple airtag inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

APPLE AIRTAG SATIN AL (HEPSİBURADA)

Uzun zaman boyunca Apple’ın kişisel eşyaların yerini bulmayı sağlayan izleyici cihazlar çıkaracağına dair dedikodular ortalıkta dolaşmıştı ve biz de bunları Teknoblog’da sıklıkla haberleştirmiştik. En sonunda, 20 Nisan’daki Apple İlkbahar etkinliğinde, AirTag adı verilen bu beklenen aksesuar resmiyet kazanmıştı. AirTag, mayıs ayında Türkiye’de satışa sunuldu. Tekli olarak 299 TL, dörtlü paket olarak ise 999 TL fiyat etiketleriyle ülkemizde satılan bu cihazın kutu açılımını, kurulumunun nasıl yapıldığını, Bul uygulamasıyla kayıp bir nesnenin nasıl bulunabileceğini AirTag kutu açılımı ve ön inceleme videosunda detaylı biçimde aktarmıştık.

AirTag’i yaklaşık üç aydır kullanıyorum. Aradan geçen bu zaman zarfında sağladığı deneyim ve kolaylıklar konusunda epey fikir sahibi oldum. Bu video, bir incelemeden daha çok kişisel deneyimlerimi aktardığım bir yazı olacak. Ayrıca bu yazıda anlattıklarımın bir özetini AirTag inceleme videosunda bulabilirsiniz.

Öncelikle AirTag’i hangi eşyalarımla eşleştirdiğimi söyleyeyim. Daha önce yayınladığımız kutu açılımı videosunda da belirttiğim gibi; bir tanesini cüzdana, bir tanesini sırt çantasını, bir tanesini de anahtarlığa yerleştirdim. Dördüncüsünü ise bir süreliğine arabada kullandım. İlk videoda belirttiğim gibi, AirTag’in araba ile nasıl kullanılabileceğini bizzat test etmek istiyordum.

apple airtag kutu açılımı ön inceleme

AirTag, madeni paradan biraz daha büyük ve kalınca bir disk biçiminde. Bir tarafı beyaz, bir tarafı metalik. Özellikle metalik bölüm çizilmelere karşı dayanıksız, biraz Apple’ın eski iPod’larının arka yüzünü hatırlatıyor. Özellikle anahtarlıkta kullandığım AirTag’in metal yüzü epey fazla miktarda çizikle dolu.

Üstünde herhangi bir delik olmadığı için doğrudan anahtarlığa takmak kolay değil. Eğer AirTag’i anahtarlarınızla kullanmak istiyorsanız, en güzeli Apple’ın sattığı anahtarlıktan edinmeniz yerinde olacaktır. Çanta, bavul gibi nesnelere bağlamak için de AirTag Loop kullanışlı oluyor. Başlangıçta AirTag’lerden bir tanesini çantanın ön cebine, bir kağıt havluya sararak atmıştım. Ancak sonrasında edindiğim Loop ile çantanın tepesindeki tutacağa bağladım. Bir başka Loop aksesuarıyla da AirTag’lerden birini el çantama bağladım.

Bir AirTag’i ise en başından beri cüzdanımda kullanıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, benim için en önemli ve kaybetmekten en çok korktuğum eşyaların başında cüzdan geliyor. Apple, cüzdan için özel bir aksesuar çıkarmadığından ya AirTag’i tek başına cüzdanın bir yerine yerleştirmeli ya da alternatif bir çözüm bulmalısınız. Genellikle ehliyet ve kimlik gibi kartları taşıdığım cüzdanın iç cebine AirTag’i yerleştirdim. Biraz şişkinlik yapsa da, üç aydır çok büyük rahatsızlık hissetmedim. Ancak bazen cüzdanı cebimden çıkarıp içinden kart veya para çıkaracağımda AirTag bulunduğu cepten çıkıyor ve yere düşme noktasına geliyor. Bu nedenle cüzdanımı açarken biraz daha dikkatli davrandığımı söylemem gerekiyor.

apple airtag inceleme

Başlarda belirttiğim araba konusuna geri döneyim. Her ne kadar Apple, AirTag’in otomobil, motorsiklet ve bunun gibi hareketli nesnelerin takibi için kullanışlı bir cihaz olmadığını söylese de, AirTag’i bir otomobilde kullanmanın nasıl olduğunu test etmek istedim. Kapalı otoparklarda otomobili bulmak bazen büyük dert olabilir. Acaba AirTag bu konuda iyi bir çözüm olur mu? Bunun için AirTag’lerden birini arabanın yolcu tarafındaki ön güneşliğine yerleştirdim. Burası otomobilin sınırında yer aldığı için AirTag’in sinyal alışverişini de olumsuz etkilemeyecek bir yerdi.

AirTag ile araba deneyiminde ortaya çıkan sonuçlar karışık; beklediğim gibi olan ve umduğum gibi gitmeyen sonuçlar var. Öncelikle AirTag’in başka kişilerin iPhone’larıyla etkileşim kurarak yerini Bul ağına bildirdiğini anladım. Bul uygulamasını açıp arabadaki AirTag’in bilgilerini görüntülediğimde, son görülme zamanının benim arabanın yanında olduğum en son zamandan daha sonra olduğunu gördüm. Bu da başkasının iPhone’uyla iletişim kurulduğu anlamına geliyor. Eğer dışarıda bilmediğiniz bir yerlerde arabanızı park ettiyseniz ve yerini hatırlamakta zorlanıyorsanız, AirTag sayesinde arabanızın konumunu kolaylıkla bulmanız mümkün.

apple airtag inceleme

Kapalı otopark gibi yerlerde, arabanızın yerini U1 çipiyle desteklenen navigasyon özelliğiyle bulmak isterseniz, bu noktada beklentileriniz pek karşılanmayabilir. Bul uygulamasındaki özel navigasyon aracı, daha çok ev veya iş yeri gibi, çapı geniş olmayan alanlarda AirTag’i bulmak için düşünülmüş bir yol. Otoparklar daha geniş alanlar ve bu alanlar için menzil yeterli değil. Tabii ki, Bul uygulamasındaki özel navigasyon aracını kullanarak otomobilinizin yerini belirlemeniz mümkün, ancak telefonunuz AirTag sinyallerini almaya başladığı anda zaten otomobilinizi uzakta görmüş olacaksınız. Tabii, sinyal bulmayı başarılı bir sonuç olarak nitelendirirseniz, orası başka. Öte yandan Bul uygulamasındaki U1 destekli navigasyon, ortamda yeterli ışığın olmasını gerektiriyor. Kapalı otoparklar genellikle karanlık olduğundan, söz konusu navigasyon özelliği istenilen düzeyde çalışmayabiliyor.

Cüzdanım, anahtarlığım ve sırt çantam dışında kalan ve bir süre otomobilde kullandığım dördüncü AirTag’i, çıkacağım tatil öncesinde, yolculuklarda genellikle yanımda taşıdığım el çantama bağladım. Bu şekilde tatil için önemli tüm eşyalarım AirTag ile etiketleyerek tatilime, daha doğrusu mekan değişikliğine başladım. Ne de olsa, bedenen tatilde olsak da, çalışmaya devam ediyoruz.

Genellikle düzenli bir insanım, evde eşyalarımın nerede olduğu bellidir. Anahtarlık, cüzdan ve bunun gibi kişisel eşyalarımın her zaman durduğu sabit yerler vardır. Bu nedenle tatile çıkıncaya kadar AirTag çok da fazla hayatımı değiştirmemişti. Ancak insan mekan değiştirince, alışkanlıkları değişebiliyor, biraz unutkanlık da gelebiliyor. İşte bu gibi anlarda AirTag’in ne kadar kullanışlı olduğunu anlıyorsunuz.

apple airtag inceleme

Size birkaç örnek vereyim: Özel işler için bir günlüğüne İstanbul’a gelmemiz gerekiyordu ve sabah erkenden yola koyulacağız. Her türlü eşyamı alıp arabaya gittiğimde, cüzdanımın cebimde olmadığını fark ettim. Evde her zaman koyduğum yerde de yoktu. Normalde evin her tarafını didik didik aramam gerekirdi, ancak aklıma cüzdanımda bulunan AirTag geldi. Hemen iPhone’daki Bul uygulamasını açtım, önce AirTag’in sesini çaldırdım ve AirTag’in evde olmadığını anladım. Sonra haritaya baktığımda, AirTag’in konumunun evin biraz önü olduğunu fark ettim. Bul uygulamasındaki U1 destekli navigasyonu kullanarak AirTag’e iyice yaklaştığımda kendimi otomobilin bagajının önünde buldum. Daha sonra sesi tekrar çaldırdığımda cüzdanımın bagajdaki çantalardan birinde olduğunu fark ettim. Bu işlem 1-2 dakika sürdü ve beni de büyük bir zahmetten ve zaman kaybından kurtarmış oldu.

Yine tatil için kaldığımız evde, cüzdan gibi anahtarlarımı da bulamadığım çok oldu ve bu gibi anlarda her zaman Bul uygulamasıyla anahtarlarımın yerini kolaylıkla buldum. Sesi oldukça iyi duyuluyor, U1 çipiyle navigasyonda da, evin içinde biraz dolanınca sinyal saptanıyor, sonrasında ekrandaki yönergeleri takip ederek AirTag’e iyice yaklaşmak ve iliştirilmiş eşyayı bulmak mümkün oluyor.

Bir örnek daha ve yine cüzdanla ilgili… Ara sıra cüzdanımı arabada unuturum ve büyük bir telaşla arabaya inerek gerçekten orada olup olmadığını kontrol ederim. Yine böyle bir günde, aklıma AirTag’in varlığı geldi ve yaptığım iş arabaya inmek yerine iPhone’daki Bul uygulamasını açmak oldu. Evet, cüzdanım gerçekten arabadaydı ve sabaha kadar da arabada kalmayı sürdürdü.

Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi AirTag bana büyük zaman kazandırdı ve zahmetten de kurtardı. Şimdiye kadar AirTag’in Kayıp Modu özelliğini hiç kullanmadım ve umarım kullanmak zorunda da kalmam. Eğer AirTag’inizin iliştirildiği eşyayı kaybederseniz, Bul uygulaması üzerinden onu Kayıp Modu’na almanız mümkün. Bu mod etkinleştirildiği zaman eşleme kilidi açılıyor ve sizden başka hiç kimse bu aygıtı alıp kullanamıyor. Aygıt etraftaki herhangi bir iPhone ile etkileşime girdiğinde, bildirim size iletiliyor ve konumu da gösteriliyor. Ayrıca bulan kişinin sizinle iletişime geçmesini sağlayacak bir telefon numarası veya e-posta adresini de AirTag’e bilgi olarak ekleyebiliyorsunuz.

Eğer yolda yürürken bir AirTag veya onun iliştirildiği nesne bulursanız, yapmanız gereken NFC özellikli iPhone’unuza veya Android telefonunuza AirTag’i yaklaştırmak. Bunu yaptığınızda aygıt ile ilişkilendirilmiş bilgileri görebilir ve sahibiyle iletişime geçebilirsiniz.

apple airtag inceleme

Apple’ın sonbaharda dağıtıma sunacağı iOS 15 ile birlikte AirTag için yeni bir özellik daha gelecek. Şimdilerde iPhone 12 ve Apple Watch Series 6 ile iOS 15 beta ve watchOS 8 beta sürümlerini deneyimliyorum. Bu beta sürümlerini yükledikten sonra AirTag iliştirilmiş cihazlarla ilgili olarak sıklıkla bildirim almaya başladım. Bu cihazların yanından uzaklaştığımda, bunları bir yerde unuttuğumda telefonuma ya da saatime bununla ilgili bildirimler geliyor. Bir süre sonra bildirimlerin sıklığı sizi sıkabilir, ancak bunlar kapatılmaması gereken ve her an işinize yarayabilecek bildirimler. Anahtarlık, cüzdan, vb. nesnelerin unutulmasının önüne geçebilir. Tabii ki, iOS 15 yüklü cihazdaki Bul uygulamasında, AirTag detayları içindeki “Unutulduğunda Bildir” özelliğini kapatarak bu bildirimlerden kurtulabilirsiniz.

Kutu açılımı videosunda ve ön incelemede belirttiğimiz gibi, AirTag gücünü CR2032 pilden alıyor. Apple, tek bir pilin bir yıllık bir kullanım sunduğunu belirtiyor. Üç ay geçti ve her bir AirTag’in pilini Bul uygulaması üzerinden kontrol ettiğimde pil seviyesinde herhangi bir azalma olmadığını görüyorum. Pil durumunu izlemeye devam edeceğim. İzlenimlerimi de sosyal medya üzerinden sizinle paylaşırım.

Eğer düzenli bir kişiyseniz, neyi nereye koyduğunuzun farkındaysanız, AirTag sizin için o kadar ihtiyaç duyulacak bir aygıt olmayabilir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, tatil ve benzeri gibi, insanların günlük rutinlerinin ve alışkanlıklarının değiştiği durumlarda AirTag’ler gerçekten hayat kurtarıcı olabiliyor. Bunun yanı sıra günün büyük bir bölümünü dışarıda geçiren bir kişiyseniz veya bir şeyleri sıklıkla bir yerlerde unutma gibi bir sorununuz varsa, bu durumda AirTag sizin içinde kullanışlı olacaktır. Başlangıçta sadece 299 TL’lik bir yatırımla tek bir AirTag edinebilir, onun sağladıklarına bakarak devamında bir dörtlü paket satın alabilirsiniz.

APPLE AIRTAG SATIN AL (HEPSİBURADA)

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER