Teknoloji

Apple’dan çocuk istismarı ile ilgili tarama sistemine dair yorum

apple m3

Apple’ın yakında kullanıma sunacağı bir özellik dahilinde iOS cihazları çocuk istismarı görüntüleri için taranacak. Bununla ilgili olarak şirketin bir yazılım başkan yardımcısı, kurum içinde paylaşılan bir dahili notta bunun “önemli bir görev” olduğunu yazdı.

9to5Mac‘in haberine göre Sebastian Marineau-Mes tarafından yayınlanan bu not, bazı kişilerin yeni koruma önlemlerinin etkilerinden endişe duyduğunu belirtiyor. Ancak şirket “Apple’ın kullanıcı gizliliğine olan derin bağlılığını sürdüreceğini” kabul ediyor.

Çocuklar için Genişletilmiş Korumalarının bir parçası olarak Apple, görüntüleri iCloud’a yüklenmeden önce iPhone’larda ve diğer cihazlarda taramayı planlıyor. Eğer ABD Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’nin (NCMEC) veri tabanındaki bir resimle eşleşen bir resim bulursa, Apple’daki bir çalışan, resmin çocuk pornografisi ile ilgili bir unsur içerip içermediğini doğrulamak için bunu inceleyecek. Eğer onaylanırsa, NCMEC bilgilendirilecek ve kullanıcının hesabı devre dışı bırakılacak.

Duyuru, Apple’ın sistemin kötü aktörler tarafından istismar edilmesini nasıl engelleyebileceğini sorgulayan gizlilik savunucuları arasında endişelere yol açtı. Electronic Frontier Foundation yaptığı açıklamada, yalnızca çocuklar tarafından gönderilen veya alınan müstehcen görüntüler için kullanılabilecek bir istemci tarafı tarama sistemi oluşturmanın imkansız olduğunu ve sistemin, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, taşıyıcının şifrelemesine dair önemli güvenceleri bozacağını ve daha geniş suistimallere kapı açacağını kaydetti.

9to5Mac’e göre Marineau-Mes ilgili notta, projenin şirket genelinde çocukları korumak için araçlar sağlayan ve aynı zamanda Apple’ın kullanıcı gizliliğine olan derin bağlılığını sürdüren, “derin işlevler arası taahhüt” içerdiğini yazdı.

İLGİLİ HABERLER