Teknoloji

Apple App Store politikalarını güncelleyerek yeni fiyat noktaları belirledi

ios 17.2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sadece birkaç gün önce Elon Musk, Apple’ın App Store politikalarını hedef alırken onu siyasi ve kültürel savaşın hedefine sürüklemiş ve mağazanın bu kadar çok geliştirici ve hizmet için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştı. Apple salı günü, geçen yıl bir toplu dava karara bağlanırken verilen bir taahhüdün ardından, geliştiricilerin müşterilerinden ne kadar ücret almalarına izin verildiğine ilişkin sıkı kısıtlamalar getiren ve uzun süredir devam eden bazı App Store politikalarını değiştirdiğini duyurdu.

O zamanlar geliştiriciler App Store’da 100’den az olası fiyat noktası arasından seçim yapmakla sınırlıydı. Bloomberg’in haberine göre, App Store ABD şubesi için ücretler daha önce abonelikler için minimum 49 sent ve uygulamalar için 99 sentten başlıyordu ve maksimum 999,99 ABD doları fiyatına çıkıyordu.

Şimdiyse, ABD’de mümkün olan en düşük fiyat 29 sentten başlıyor, maksimum 10 bin dolar oluyor. Apple, yukarıdaki çizelgede gösterildiği gibi arada ek kademeler de açtı.

Apple konuyla ilgili basın bülteninde, dava ve uzlaşmadan bahsetmeden, tüm geliştiricilere ürünlerini 175 farklı vitrinde ve 45 farklı para biriminde fiyatlandırmak için benzeri görülmemiş bir esneklik ve kontrol sağladığını vurguluyor. Bunun, geliştiricilerin ve düzenleyicilerin uygulama mağazalarının dağıtım, fiyatlandırma ve hatta içerik üzerindeki gücüyle ilgili tüm endişelerini tam olarak çözmese de, sunulan içeriklere ve tekliflere daha fazla çeşitlilik katacaktır.

Apple’ın basın bülteninde, aşağıdaki gibi Türkçeleştirebileceğimiz ifadeler yer alıyor:

Güncellenen App Store fiyatlandırma sistemi kapsamında tüm geliştiriciler, çoğu uygulama için daha önce mevcut olan fiyat noktası sayısının yaklaşık 10 katı olan 900 fiyat noktası arasından seçim yapma olanağına sahip olacak. Bu, aralarından seçim yapabileceğiniz 600 yeni fiyat noktasını ve talep üzerine kullanılabilecek 100 ek daha yüksek fiyat noktasını içerir. Dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilere daha da fazla esneklik sağlamak için; 0,29 ABD dolarından başlayan ve talep üzerine 10.000 ABD dolarına kadar çıkan fiyat noktaları, fiyat aralıklarında kademeli olarak artan gelişmiş bir fiyat noktası seçimi sunacak. (Örneğin her 10$’a kadar 0,10$; 10$ ve 50$ arasında her 0,50$; vb.). Ayrıntılar için aşağıdaki tabloya bakın.

App Store’un 175 vitrininin her birinde geliştiriciler, yinelenen iki rakamla başlayanlar (ör. ₩110.000) dahil olmak üzere ek fiyatlandırma kurallarından yararlanabilecek ve ürünleri 0,99 ABD Doları veya X,99 Euro’nun üzerinde fiyatlandırabilecekler ve özellikle paketleri ve yıllık planları yönetmek için kullanışlı olacak biçimde, yuvarlatılmış fiyat sonlarını (ör. X.00 veya X.90) dahil etmek için ürünleri 0,99 ABD Doları veya X,99 Euro’nun üzerindeki fiyatlara fiyatlandırabilecektir.

Bugünden itibaren abonelik uygulamalarının geliştiricileri, diğer 174 vitrin ve 44 para biriminde fiyatları otomatik olarak oluşturmak için temel olarak en iyi bildikleri yerel bir vitrini seçerek vitrinler genelinde para birimini ve vergileri daha zahmetsizce yönetebilecekler. Geliştiriciler isterlerse yine de vitrin başına fiyatları tanımlayabilecekler. Vitrine göre fiyatlandırma özelliği, 2023 baharında diğer tüm uygulamaları kapsayacak şekilde genişleyecektir.

İLGİLİ HABERLER