Manşetler

Elon Musk ve Apple arasındaki gerilim bir tweet ile açığa çıktı

twitter elon musk

Elon Musk, Apple’ın bilinmeyen nedenlerle Twitter’ı iOS App Store’da “kısıtlamakla” tehdit ettiğini iddia ediyor. Bu, Musk’ın Apple’ın platformda “reklamları büyük ölçüde durdurduğunu” söylediği bir tweet’inin ve Apple’ın “müşterilerini etkileyen gerçekleştirdiği tüm sansür eylemlerini yayınlamasının” gerekip gerekmediğini soran bir anketin ardından geldi. Apple, Musk’ın iddiasıyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Haber, Apple ile Musk’a ait Twitter arasında bir gerilimin olduğunu işaret eden ufak tefek ipuçlarının ardından geldi. Musk, Apple’ın uygulama içi satın almalar için uyguladığı App Store komisyonunu eleştirmiş ve bunu internette alınan “gizli bir %30’luk vergi” olarak nitelendirmişti. Apple’ın App Store’dan sorumlu yöneticisi Phil Schiller ise, Musk’ın platformu devralmasını takiben, Donald Trump’ın hesabı eski durumuna getirildikten kısa bir süre sonra Twitter hesabını silmişti.

Apple CEO’su Tim Cook, 15 Kasım’da CBS News’e verdiği bir röportajda, Twitter ile ilgili olarak, moderasyonu sürdüreceklerini söylediklerini ve buna güvendiğini belirtmişti. Ancak Musk, Twitter’ın moderasyon yönergelerini gevşetme taahhüdünde bulunmuştu ve ardından askıya alınan hesapların yasaklarını toplu olarak kaldırma fikrini gündeme getirdi.

Twitter, rahatsız edici içerik potansiyeli taşıyan içerikleri (genellikle yetişkinlere yönelik içerik) gizlemek veya tamamen engellemek için Discord, Tumblr ve diğer hizmetleri başarılı bir şekilde zorlayan Apple’ın App Store denetiminin sınırlarını uzun süredir test ediyor. Twitter, uygulamasında hâlâ yetişkinlere yönelik içeriğe izin veren tek büyük platformlardan biri olmaya devam ediyor. The Verge sitesinin belirttiğine göre, eski Twitter yöneticisi Yoel Roth’un yakın tarihli bir makalesi, Twitter’ın ırkçı hakaretler ve #boobs konu etiketi gibi içerikler ile ilgili olarak Apple ile dönem dönem olarak tartıştığını ortaya koydu.

Musk’ın açıklaması doğruysa, “kısıtlama”, Twitter uygulamasına yapılan bir güncellemeyi geçici olarak reddetmek anlamına gelebilir veya Twitter’ı iOS App Store’dan kaldırmaya yönelik daha ciddi bir tehdit içerebilir. İkincisi, Twitter için yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER