Teknoloji

Android uygulama arşivleme özelliğiyle cihazınızda yer açmanıza yardım edecek

android 14 uygulama arşivleme

Google, cihazınızın depolama alanında yer açmanıza yardımcı olacak, belirli uygulamaları arşivlemenize izin verecek bir araç üzerinde çalışıyor. Bir blog yazısına göre Google, Android uygulama arşivleme özelliğine sahip herhangi bir uygulamayı kısmen kaldırmanıza izin vereceğini ve uygulamayı tamamen kaldırmadan yaklaşık yüzde 60 oranında küçülteceğini söylüyor.

Bunu, cihazınızdaki bir uygulamayı işlevsel hâle getiren APK’nın, yani Android Paketi’nin arşivlenmiş APK’lar olarak adlandırılan yeni bir türünü oluşturarak yapar. Google’ın belirttiği gibi, arşivlenmiş APK’lar çok daha küçüktür ve tüm verilerinizi, siz onu orijinal boyutuna getirerek geri yükleyene kadar saklar.

Bu özellik, Bundletool 1.10 sürümüyle geliştiricilerin kullanımına sunulacak, ancak Google özelliği yılın ilerleyen zamanlarında genel kullanıma sunana kadar işlevsel olmayacak. Geliştiriciler, Google’ın blog gönderisinde de değindiği arşivlenmiş APK’ları devre dışı bırakmayı da seçebilir.

Özelliğin Android’de kendini nasıl göstereceğine dair henüz herhangi bir ayrıntı yok. Belki bir uygulamanın simgesine uzun bastığınızda kaldırma seçeneğinin yanında görünebilir. Her iki durumda da, arşivlenmiş APK’lar, sık kullanılmayan uygulamalardan oluşan bir çöplüğe sahip olan ve henüz o uygulamaları tamamen silmeye karar verememiş, ancak cihazlarında da yer kaplamasını istemeyen herkes için kullanışlı olacak gibi görünüyor. Bunları arşivlemek ve ardından geri yüklemek, bir uygulamayı yeniden yüklemekten çok daha hızlı olmalıdır. Wi-Fi’ye bağlı olmadığınızda bile, muhtemelen çok daha az mobil veri tüketeceğini düşünebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER