Manşetler

Android’in en çok kullanılan sürümü Android Nougat oldu

Android 7.0 Nougat en sonunda Android mobil işletim sisteminin en çok kullanılan versiyonu hâline geldi. Google’ın geliştirici portalında paylaşılan bilgilere göre, 7.0 ve 7.1 versiyonları birlikte değerlendirildiğinde, bu sürüm yüzde 28.5 ile birinci sıraya yerleşti.

Android’in en çok kullanılan versiyonları sıralamasında ikinci sırayı, çok az bir farkla, 2015’te yayınlanan Android 6.0 Marshmallow alıyor. Google’ın geçtiğimiz sonbaharda çıkardığı en son 8.0 Oreo sürümüne baktığımızda ise, onun Android cihazlarının sadece yüzde 1.1’inde yüklü olduğunu ve bu sonuçla altıncı sırada yer aldığını görüyoruz. Ekim 2017 başı itibarıyla Oreo çalıştıran cihazların oranının sadece yüzde 0.2 olduğunu düşündüğümüzde, ortada dikkate değer bir gelişim olduğunu söyleyebiliriz.

Yazılım güncellemeleri tarafında Android cihazlarının en büyük sorunu, en başından beri parçalanma olmuştur. Birçok telefon için, telefona yüklü olarak gelen versiyon, her zaman kullanılan versiyon olmuştur. Bir buçuk yaşına gelmiş olan Nougat sürümünün en çok kullanılan sürümler listesinde daha yeni birinci sıraya yükselmesi, parçalanma sorununa güzel bir örnek olarak verilebilir.

Apple’ın iOS rakamlarına baktığınızda ise, Google’ın mobil işletim sistemindeki dağınıklık problemini daha net görüyorsunuz. Orada da, kullanıcıların yüzde 28 kadarı, Nougat ile aynı zamanda çıkan iOS 10’u kullanıyor. Ancak geri kalan bölüme baktığımızda, yüzde 65 gibi büyük bir kesimin, birkaç ay önce çıkmış olan en son sürüm iOS 11’e çoktan geçiş yaptığını görüyoruz.

İLGİLİ HABERLER