Manşetler

Android Q ilk geliştirici beta Pixel cihazları için çıktı, ne gibi yenilikler var?

android q beta destekleyen cihazlar

Google Android Q’nun ilk ön izleme sürümünü geliştiriciler için yayınladı. Son birkaç yıldır olduğu gibi, yine mart ayında Android’in bir sonraki büyük versiyonuna ön bakış atma fırsatı yakaladık. Önceki örneklerde olduğu gibi, bu sürüm de sadece geliştiricilere hitap ediyor. Son kullanıcıların ilgisini çekecek, ön yüzde yapılmış değişiklikler bu ilk sürümde yok. Buna rağmen Google, yeni güncellemenin daha iyi gizlilik kontrolleri veya katlanabilir telefonlar için doğal destek gibi bazı ilgi çekici yenilikleri getireceğini söylüyor.

Android Q’nun ilk beta sürümünü Pixel cihazları için çıktı. Birinci nesil Pixel ve Pixel XL telefonlarına da bu ön izleme sürümü yüklenebiliyor. Google, bu modellere olan yüksek ilgi nedeniyle bunlara olan desteği uzattığını kaydetti. Türkiye’de Google’ın Pixel telefonları çok fazla satılmadığı için son kullanıcılara bu ön izleme sürümünü ana cihazlarına yüklememeleri gerektiği şeklinde bir uyarı yapmaya gerek yok. Yine de, elinde bir Pixel telefonu bulunanlar için bu uyarıya dikkat çekmekte fayda var. Google, Android Q ile ilgili önemli duyuruları mayıs ayındaki Google I/O etkinliğine saklıyor. Buna rağmen ön izleme sürümü, Google’ın Android Q ile neler sunacağı konusunda önemli fikirler edinmemizi sağlıyor.

Q’ya gelecek önemli bir değişiklik konum erişimi için getirilen ek gizlilik ayarı oluyor. Bu sayede kullanıcılar konum bilgisinin sadece uygulama kullanımdayken erişilebilir olmasını sağlayabiliyor. Bir uygulamanın her zaman uygulama erişimine sahip olması ya da hiçbir zaman uygulama erişimi edinmemesi gibi durumun önüne geçilebiliyor. Ayrıca Google, uygulamaların fotoğraflar, videolar, ses veya indirilmiş dosyalara erişimine de yeni sınırlamalar getiriyor.

Android Q katlanabilir telefonlarla daha iyi çalışacak

android q katlanabilir telefon

Android Q ile birlikte katlanabilir telefonlar için daha iyi destek geliyor. Aslında Google bunun sözünü geçtiğimiz kasım ayında vermişti. Q, arka planda çalışan uygulamaları duraklatma ve yeniden başlatmaya da daha iyi destek sunacak. Ayrıca bölünmüş pencere modundaki uygulamaların yeniden boyutlandırılması tarafında da iyileştirmeler getirecek. Bunların her biri yıl içinde göreceğimiz ilk katlanabilir telefonlar olacak Galaxy Fold ve Huawei Mate X için kullanışlı olacaktır.

android q ayarlarBir başka yenilik ise Ayarlar Paneli API’si oluyor. Bu da geliştiricilere Bluetooth, Wi-Fi, NFC gibi telefon ayarlarına anında, hızlı biçimde erişim fırsatı verecek, kullanıcıları Ayarlar uygulamasına gidip gelmekten kurtaracak. Diyelim ki bir Bluetooth hoparlörü kuruyorsunuz, kuruluma yardımcı uygulama cihazın Bluetooth panelini açıp uygulama içinden Bluetooth bağlantısını açmanıza izin verecek.

Son olarak Google, Android Q ile birlikte paylaşım tepsisine de el atıyor. Geliştiricilere uygulamaların paylaşım işlemleriyle nasıl çalışacağını önceden görme fırsatı sunuyor. Yani, paylaşım kullanıcı arayüzü her bir seferinde muhtemel tüm seçenekleri yeniden oluşturmak yerine hızlı şekilde yüklenebilecek. Küçük bir değişiklik gibi görünse de, bunun sayesinde Android Q’da paylaşım yapmak çok daha kolay hâle gelecektir.

Android Q fotoğraf ve video tarafında da yenilikler sunuyor

Aynı zamanda Android Q ile birtakım yeni fotoğraf ve video seçenekleri de getiriliyor. Google; JPEG görseli, derinlik meta bilgisi ve derinlik haritasının birlikte paketlendiği Dynamic Depth formatı aracılığıyla Android’de kullanılan görüntülerin derinliklerini daha iyi şekilde anlayıp işleyebiliyor. Geliştiriciler Dynamic Depth görüntülerini onu destekleyen cihazlardan ve kameralardan çekebilecekler. Bu sayede üçüncü taraf uygulamaların bulanıklaştırma ve bokeh efektlerini uygulamaları daha kolay hâle gelecek.

Ayrıca Google, Android Q’nun gelecek nesil AV1 video kodlayıcısını da destekleyeceğini kaydetti. İçerik sağlayıcıları bunu destekledikleri takdirde daha az bant genişliğiyle içerik yayın kalitesini daha da artırabilecekler.

Google Android Q’nun yeniliklerinden bahsetse de, adının ne olacağı konusunda bir bilgi vermedi. Geçtiğimiz yıllarda Android sürümünün adının belirlenmesi için bir yarışma bile yapıldığını görmüştük. Bakalım Google bu yıl benzer bir adım atacak mı, önümüzdeki mayıs ayında düzenlenecek Google I/O’da bununla ilgili gelişmeleri de görürüz.

İLGİLİ HABERLER