Teknoloji

Android katlanabilir ekranlı cihazlara doğal destek sunacak

android katlanabilir cihazlar

Google, Android Geliştirici Zirvesi etkinliğinde “Katlanabilirler” olarak adlandırdığı yeni bir Android cihaz kategorisini resmen destekleyeceğini duyurdu. Google’ın mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dave Burke, Google’ın Android’i, yeni biçimin avantajlarından mümkün olduğu kadar az çabayla yararlanmak için genişlettiğini kaydetti. Ne var ki, The Verge tarafından belirtilenlere göre, genişletmeler şu an için çoğunlukla, geliştiricilere başlangıç niteliğinde sunulan, zaten var olan özellikleri detaylandıran rehberlerden ibaret gibi görünüyor.

Samsung en sonunda katlanabilir biçimli cihaz konseptini gösterdi. Şirketin gerçekleştirdiği geliştirici konferansında katlanabilir ekranlı bir telefon gösterildi. Söz konusu etkinliği Google’ın geliştirici zirvesiyle aynı zamanda gerçekleşti. Google Android’in katlanabilir cihazlarda nasıl çalışacağı konusunda, Samsung ile yakın iş birliği içinde çalıştığını dile getiriyor. Ne var ki, arama devinin odaklandığı esas nokta, herhangi bir üreticinin kullanabileceği, platform seviyesinde katlanabilir cihaz desteğini inşa etmek gibi görünüyor.

Google’ın bu işe öncülük etmesi önemli, çünkü hâlihazırda Android dağınıklıktan çok çekiyor. İşin içine yeni bir cihaz biçiminin girmesi işleri ancak biraz daha karmaşık hâle getirecektir. Üreticiler yeni cihazlar üretme ve çıkarma noktasında yarışırken, o cihazları destekleyecek yazılımlara ihtiyaç duyacaklardır. Eğer Google, yazılımın nasıl çalışacağı noktasında belirleyici olmazsa, her üretici kendi çözümüyle karşımıza çıkacak, bu da Android ekosistemini daha da karıştıracaktır. Bu nedenle Google, geliştiriciler için ortak API platformunun var olması için OEM iş ortaklarıyla yakın biçimde çalışıyor.

android katlanabilir cihazlar

Google’ın katlanabilir ekranlı cihazları destekleme noktasının temelini “ekran devamlılığı” olarak adlandırabileceğimiz mevcut bir özellik oluşturuyor. Bu API, Android uygulamalarının ekran büyüklüğünün değiştiğini bildikleri zaman kullandıkları bir arayüz. Örneğin, ekranın çevirdiğinizde ya da Chrome OS’te Android uygulamasını pencere içinde kullandığınızda bu API çalışıyor. Yeni biçimin gelişiyle birlikte bu mevcut API düzenine yeni kullanım senaryoları eklenecek. Böylelikle katlanabilir ekranları destekleyen Android uygulamaları oluşturmak isteyen geliştiricilerin, bu özelliği düzgün şekilde uyguladıklarından emin olmaları gerekecek.

Android, katlanabilir ekranlı cihazlar için hazırlanan tek platform değil. Intel de katlanabilir ekranlı cihaz prototipleri üzerinde çalışıyor. Ancak Intel’in üzerinde çalıştığı cihazlar katlanabilir ekrandan daha çok çift ekranlı cihazlardan oluşuyor. Ancak aynı fikirler bu biçime de uygulanabiliyor. Microsoft’un da birden fazla ekrana sahip cihazlar üzerinde çalıştığı biliniyor, ya da en azından bunun dedikoduları yapılıyor.

Gelecekte Google’dan, Android’in katlanabilir ekranlı cihazlar için sunacakları konusunda daha fazla ayrıntı bekliyoruz. Şirket, katlanabilir cihazlar için varsayılan ana ekranın nasıl oluşturulacağı, tam ekranlı kullanımda sürükle bırak desteğinin nasıl olacağı, cihaz üreticilerinin katlanabilir telefon için farklı bir Android lisans türüne ihtiyaç duyup duymayacağı gibi soruları cevaplamalı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER