Teknoloji

Samsung katlanabilir ekranlı akıllı telefonuyla ilgili detayları paylaştı

samsung katlanabilir ekranlı telefon

Samsung geliştiriciler konferansında yeni Infinity Flex Display, yani Sonsuz Esnek Ekran cihazının gösterimini de yaptı. Bu, şirketin bir telefonu tablete dönüştüren ilk katlanabilir hibrit cihazı olma özelliğini taşıyor.

Samsung etkinliğin açılış toplantısında, önümüzdeki birkaç ay içinde ekranın seri üretimine başlamayı planladığını söyledi, ancak bu telefona bir ön bakış fırsatı sunmanın dışında bir başka detay paylaşmadı. Ekranın maliyetinin ne olduğu, bu ekranda çalışacak yazılımla ilgili detaylar, kaç farklı ekran gösteriminin desteklendiği gibi sorular da cevaplanmadı.

Şirketin geliştirici konferansı kapsamında düzenlediği bir oturumda ise biraz daha fazla bilgi paylaştı, planlanan cihazla ilgili detaylar verdi. Ekranın hem katlıyken hem de açıkken sahip olduğu büyüklüğü, piksel yoğunluğu, görüntü oranı gibi bilgileri paylaştı.

Piksel yoğunluğu 420 ppi ile standart, son zamanlarda amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz kadar yüksek değil, ancak fazlasıyla yeterli duruyor. Katlı durumda ekranın çözünürlüğü 840 x 1960 olurken, açıldığında bu değer 1536 x 2152’ye çıkıyor. Görüntü oranları ile daha ilginç. Katlanan, telefon biçimindeki Sonsuz Ekran 4.58 inç, 21:9 görüntü oranlı bir form sunuyor. Bu da onu taşıyan cihazı piyasanın en uzun görünümlü cihazı hâline getirecektir. Bu biçimin oyun oynama veya video izleme gibi işler için pek elverişli olacağını söyleyemeyiz. Açık, tablet versiyonu ise sözünü ettiğimiz işler için daha uygun olacaktır. Açık durumda 7.3 inçlik, 4.2:3’lük bir ekran elde ediliyor.

Bu tarz ekranı barındıracak bir cihazın nasıl çalışacağı, Samsung ve diğer üreticilerin bu yeni biçimi benimsemelerinin ne kadar zaman alacağı gibi sorular hâlâ havada asılı duruyor. Neyse ki Google, katlanabilir biçimli cihazlar için Android desteğinin duyurusunu, Samsung’un gösterdiği ekranla aynı zamanda yaptı. Yani, Android en baştan bu tarz ekranları destekleyecek. Bu da katlanabilir ekranlı cihazların daha da hızlı yayılmasını sağlayabilir.

Haber uygulaması Flipboard, daha şimdiden uygulamasının katlanabilir Sonsuz Ekrana uygun bir versiyonu için çalışmaya başlamış. Samsung, bunun nasıl çalıştığını da geliştiricilere gösterdi. Tabii ki, Flipboard bu işe girişecek tek geliştirici olmayacak. Samsung’un Multi Active Windows adı verilen, üç uygulamayı aynı anda çalıştırmaya izin veren yeni bir çoklu görev biçimi çıkardığını dikkate alırsak, diğer büyük geliştiricilerin de mobil uygulamalarının ekrana göre değişiklik gösteren, modüler versiyonlarını çıkarmasını bekleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER