DosyaManşetler

Android Go nedir, özellikleri nelerdir, hangi cihazlarda çalışacak?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android go nedirGoogle geçen yıl Android Go’yu duyurmuştu. Şimdi ilk Android Go telefonlarını görmeye hazırlanıyoruz.

Google’ın I/O 2017 geliştirici konferansı şirketin çeşitli ürünlerindeki birkaç yeni özelliği ve fonksiyonu duyurmasıyla başlamıştı. Bu duyuruların arasında düşük güçlü ve ucuz akıllı telefonlar için tasarlanan yeni bir Android versiyonu, Android Go da bulunuyordu.

Android Go nedir?

Google Android’in gücünü herkese ulaştırmak istiyor. Bu nedenle Android’in daha hafif versiyonu Android Go ile geliyor. Android’in ruhunu taşımaya devam eden bu yeni yazılım düşük güçlü işlemci, daha az miktarda bellek barındıran ve daha az veri tüketimine odaklanan akıllı telefonlar için optimize ediliyor.

Android Go sayesinde daha uygun fiyatlı Android cihazlarının sayısı da artacaktır. Yeni yazılım 512 MB ile 1 GB arası RAM barındıran giriş seviyesi akıllı telefonlarda çalışacak.

Android Go hangi özelliklere sahip olacak?

Android Go üç unsura odaklanıyor. Bunların başında Android’in en son sürümünün optimize edilmesi bulunuyor. Bu da Android Oreo’nun bütçe dostu cihazlarda düzgün şekilde çalışacağı anlamına geliyor. İkinci nokta ise, Google Chrome ve Gboard gibi, Google uygulamalarının yeniden tasarlanması ve bunların daha az bellek tüketecek, daha az alan kaplayacak ve veri tüketiminde bulunacak şekilde yeniden düzenlenmesi.

Üçüncü nokta ise Google Play Store’un yeni bir versiyonunun çıkarılması oluyor. Anroid Oreo’daki Google Play Store ile aynı olan bu mağaza tüm Android uygulama katalogunu barındırıyor. Ancak daha az veri, depolama alanı ya da bellek tüketen uygulamalar ayrı bir bölümde, en tepede gösterilecek. Bu alan “Cihazınız için optimize edildi” başlığını taşıyacak.

Bunlara ek olarak, Android Go Veri Yönetimi ve Tasarruflar adı verilen bir ayarlar özelliği de sunuyor. Bu da kullanıcılara ne kadar veri tükettikleri ve veri planlarında ne kadarın kaldığını açık biçimde gösteriyor. Aynı zamanda veri planını yükseltme seçeneği de sunuluyor. Google’ın kendi uygulamaları da Android Go için yeniden tasarlanıyor. Örneğin, Google Go ve YouTube Go gibi.

Google Go uygulaması sayesinde kullanıcılar istedikleri bilgilere anında ulaşabilecek. YouTube Go sayesinde de videoları bulup izleyebilecekler. Bunlar daha düşük hızlı ve kısıtlı bağlantılar için de optimize ediliyor. Google Asistan Android Go sürümü de bulunuyor. Bu da kullanıcıların hızlı biçimde mesaj göndermelerini, telefon görüşmeleri yapmalarını ve daha fazlasını gerçekleştirmesini sağlayacak. Benzer şekilde diğer Google uygulamalarının da Android Go uyumlu, daha akıllı versiyonları bulunacak.

Örneğin, Chrome’un veri tasarrufu özelliği varsayılan olarak açık gelecek. YouTube Go ise izlemek ya da indirmek istediğiniz videonun ön izlemesini gösterecek. Ayrıca izleme kalitesini de belirleyebileceksiniz.

Android Go ile Android O’nun farkı nedir?

Görünüşte Android Go, Android Oreo’dan çok farklı olmayacak. Yeni yazılım konfigürasyonunun odaklandığı; veri tüketimiyle ilgili ayarlar, Play Store ya da Google uygulamalarının Android Go versiyonları gibi alanlara bakmadıktan sonra, aradaki farkı söyleyemeyeceksiniz.

Google’ın daha önce gerçekleştirdiği sunumda, Facebook Lite veya Skype Lite gibi uygulamaların Google Play Store’da öne çıkarıldığı görülmüştü. Bunun dışında Android Go telefonları diğer Android cihazlarından farklı çalışacak gibi görünmüyor.

Anlayacağınız, Android Go özünde Android’in ta kendisi. Ancak düşük fiyatlı cihazların, donanım konfigürasyonlarına ve sahiplerinin veri tüketimi konusundaki duyarlılığına uygun şekilde düzgün ve optimum bir deneyim sunması amacıya birtakım düzenlemeler içeriyor.

Android Go neden önemli?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Google Android’in gücünü herkese ulaştırmayı istediğini söylüyor. Bunu başarmak ve sadece Google Pixel ya da Samsung Galaxy S8 gibi amiral gemisi cihazlara değil, tüm Android cihazlarına iyi bir deneyim sunmak için, Android yazılımının giriş seviyesi cihazların ihtiyaçlarını karşılayacak hâle gelmesi gerekiyor.

Bazı düşük fiyatlı cihazlar düşük bellek kapasiteleri ve güçsüz işlemcileri nedeniyle ağır görevleri yerine getirmekte zorlanıyor. Ne var ki, Android Go sayesinde, ister gelişmekte olan ülkelerde yaşayan, ister bütçesini fazla zorlamak istemeyen giriş seviyesi Android cihaz sahiplerine, genel olarak daha iyi bir deneyim sunulacak.

Yazılım donanımın kısıtlamalarını anlıyor ve buna göre kendisini uyduruyor. Android Go sayesinde, giriş seviyesi Android telefon pazarına yönelen Android kullanıcılarını da kapsayan daha iyi ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi de sunulacak. İyi bir Android deneyimi elde etmek isteyenlerin 3000 TL veya üstü ödemeleri gerekmeyecek.

Android Oreo (Go edition) nedir?

Google, 1 GB veya daha az RAM barındıran tüm cihazlarda Android Go konfigürasyonunun geçerli olacağını söyledi. Bu uygulama Android Oreo ile başlıyor. Ayrıca şirket, her Android sürümünün bundan böyle bir Android Go konfigürasyonunun olacağını da söyledi. Google, Şubat 2018’de, Android Oreo için Android Go’nun Android Oreo (Go edition) olarak adlandırıldığını resmileştirdi.

Bu sürümü çalıştıran telefonların, Android’in en son sürümüyle birlikte, aynı zamanda Google Play Protect ve Go sürümü için optimize edilmiş uygulamalarla birlikte daha yüksek kaliteli bir deneyim sunması mümkün olacak. Bu sürümde Google’ın daha az bellek ve depolama alanı tüketen özel sürüm uygulamaları bulunacak. Bu telefonların standart Android telefonlarının daha altında bir fiyattan sunulmalarını bekliyoruz. Bu fiyat Türkiye için 500-600 TL seviyesi veya belki daha altı bile olabilir.

Android Go telefonları ne zaman geliyor?

26 Şubat – 1 Mart 2018 tarihleri arasında Barselona’da düzenlenecek MWC 2018 etkinliğinde Google, Android Oreo (Go edition) yüklü ilk telefonların gösterileceğini açıkladı. Bu telefonlar kısa bir süre sonra da piyasaya sunulacaktır.

İLGİLİ HABERLER