Teknoloji

Android Deprem Uyarıları Sistemi’nin Kahramanmaraş depremlerinde düzgün çalışmadığı iddia ediliyor

android deprem uyarıları sistemi

Android Deprem Uyarıları Sistemi, Google’ın kullanıcılarına deprem anında zamanında uyarılar sağlamayı hedeflediği bir teknoloji. Bu teknoloji geçmişte Düzce ve Antalya‘da meydana gelen depremlerde, erken uyarı ile Android kullanıcılarını bilgilendirmişti. Ancak, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş depremlerinde sistemin esas hedefin gerçekleşmediği iddia ediliyor. BBC’nin yaptığı araştırmalar, konuştuğu yüzlerce kişinin ilk sarsıntıdan önce bir uyarı almadığını ortaya koyuyor. Araştırmacılara göre, sadece sınırlı sayıda kişi ikinci sarsıntı için bir uyarı aldı.

Google, bu konuda bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte, şirkette ürün lideri olarak görev yapan Micah Berman, BBC’ye Türkiye’deki milyonlarca kişinin deprem uyarıları aldığını söyledi. Ancak, Google bu iddiasını destekleyecek geniş çaplı bir bildirim verisi paylaşmadı. Google, uyarı aldıklarını söyleyen birkaç sosyal medya gönderisini gösterdi, ancak bunlardan sadece biri ilk deprem için bir uyarıydı. Berman, sosyal ağların uyarılar konusunda neden sessiz kaldığına dair “kesin bir yanıtı” olmadığını söylüyor, ancak depremin doğası ve internet erişiminin güvenilirliğinin sistemi etkileyebileceğini belirtiyor.

Android Deprem Uyarıları Sistemi nasıl çalışır?

Android Deprem Uyarıları Sistemi, telefonlarda bulunan ivmeölçerleri (yani, hareket algılama sensörlerini) kullanarak uyarıları etkin bir şekilde toplu hale getiriyor. Eğer birçok telefon aynı anda titrerse, Google toplu verileri kullanarak depremin merkez üssünü ve büyüklüğünü bulabilir ve sarsıntının en yoğun hissedileceği kişilere otomatik olarak bir uyarı gönderebilir. Bu teknoloji, geleneksel uyarıların mevcut olmadığı alanlarda yaşayan insanlara teorik olarak yardımcı olabilir.

Ancak, endişe konusu olan nokta, bu sistemin güçlü (Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler gibi) depremler sırasında başarısız olmuş olabileceğidir. Eğer sistem çalışıyorsa bile, bu tür durumlarda ve daha hafif olaylarda kaç kişinin uyarı alması gerektiği ve alıyor olduğu belirsiz. Daha fazla veri olmadan, Android’in deprem uyarılarının radyo ve TV üzerinden yapılan geleneksel uyarıların yerini alacak güvenilir bir alternatif olup olmadığı kesin değil gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER