Manşetler

Google’ın Türkiye’de de kullanılan Android Deprem Uyarı Sistemi AFAD’a link verecek

android deprem uyarı sistemi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirmişti. Android Deprem Uyarı Sistemi olarak adlandırılan bu sistem, geçtiğimiz yılın ortalarında Türkiye için de kullanıma sunulmaya başlanmıştı. Google, bugün gerçekleştirdiği bir online toplantıda, söz konusu sistem hakkında çeşitli bilgileri paylaştı.

Afet yönetimi, Türkiye gibi etkin deprem kuşaklarının üzerinde yer alan ülkelerde önemli konuların başında geliyor. Afet ve kriz yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan teknolojik gelişmeler, deprem konusunda da önlemlerin alınabilmesi için çalışmaları kolaylaştırıyor. Google da geniş bir kullanıcı sayısına sahip Android telefon ekosistemi ve sunucuların hızını temel alarak Android Deprem Uyarı Sistemi’ni geliştirdi. Bunun sayesinde birer uyarı cihazına dönüşen Android telefonlar, deprem anlarında kullanıcılarına saniyeler kazandırabilecek bildirimler gönderiyor.

Google’ın belirttiğine göre bu deprem uyarı sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor.

android deprem uyarı sistemi

Söz konusu sistem dahilinde, ocak ayında ülkemizde meydana gelen, merkezi Antalya ve Balıkesir olmak üzere büyüklüğü 4.5’in üzerinde olan iki depreme dair uyarı bildirimleri Android kullanıcılarına gönderilmişti. Söz konusu toplantıda bilgi veren, Google Ürün Yöneticisi Boone Spoone, şirketinin geliştirdiği deprem sisteminin katkılarını ve sistemin detaylarını anlattı. Ayrıca Google, yılın sonuna doğru sistemdeki uyarılara yerleştirilmesi planlanan bağlantı sayesinde, kullanıcıların deprem uyarısı aldıktan hemen sonra AFAD’ın web sitesine giderek depremle ilgili detaylara ve deprem anında doğru davranışlar gibi gerekli bilgilere kolayca ulaşabileceğini söyledi.

Söz konusu sistem ile doğal afetlerde her saniyenin fark yarattığı bilinciyle kullanıcılara yardımcı olmayı hedeflediklerini söyleyen Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner, geliştirilen sistemle ilgili olarak, “Android Deprem Uyarı Sistemi, bugün özellikle etkin deprem bölgelerinde yaşayanlar için oldukça önemli bir sistem olarak ön plana çıkıyor. Türkiye, geçen yıl Yeni Zelanda ve Yunanistan ile birlikte Android deprem uyarılarının ABD dışında kullanıma sunulduğu ilk ülkeler arasında yer alıyor.” dedi. Sistem teknik olarak bir depremin meydana getirdiği titreşimi ve hızını tespit etmek için dünya çapında kullanılan 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanıyor ve kullanıcılarına gerekli uyarıları veriyor. “Bu sistem ile kullanıcılarımıza deprem anında zaman kazandırmayı hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki deprem anında kazanılan birkaç saniye, doğru konum almak ve hazırlanmak için çok kritik olan bir süreyi kazandırıyor.”

Android Deprem Uyarı Sistemi ile iki farklı uyarı gönderiliyor

Doğal afetleri tespit etmek ve acil durumlara hızla yanıt vermek üzere gerekli altyapının kurulması ve güncellenmesi için önemli bir kaynak ayırmak gerekiyor. Google bu konuda dünya çapındaki ölçeğinin de yardımıyla Android Deprem Uyarı Sistemi olarak adlandırılan bir sistemi geliştirerek, depremleri algılayıp Android kullanıcılarına uyarı gönderen ücretsiz ve katma değerli bir hizmet sağladı.

Bu sistem ile ivmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor. Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor; cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

İLGİLİ HABERLER