Teknoloji

Android 11 yayınlandı, üstelik sadece Pixel telefonları için değil

android 11 geliştirici ön izleme sürümü

Android 11 aylardır gelen beta sürümlerinin ardından bugün resmen yayınlandı. Üstelik tahmin edilenden daha fazla cihaza dağıtıma çıkıyor. İşletim sisteminin en son versiyonu sadece Pixel cihazlarına değil, aynı zamanda OnePlus, Xiaomi, Oppo ve Reame telefonlarına da geliyor.

Beklendiği üzere, Android 11’in final versiyonu Pixel 2, 3, 3A, 4 ve 4A için yayınlandı. OnePlus da OnePlus 8 ve 8 Pro modellerinin Android 11 güncellemesini almaya başladığını duyurdu. Ayrıca Google, ilerleyen aylarda daha fazla iş ortağının Android 11 ile çalışan cihazlar çıkaracağını veya mevcut cihazlarını güncelleyeceğini kaydetti. Bu nedenle bugünkü dağıtım önümüzdeki birkaç hafta için göreceğimiz Android 11 güncelleme duyurularının ilki olma özelliğini taşıyor.

Android 11 Google’ın mobil işletim sistemine bazı yeni özellikleri ekliyor. Ne var ki, genel olarak bu güncelleme yeni işlevler eklemekten daha çok telefonun zaten yapabildiği işleri daha kolay şekilde yönetmesini sağlayacak düzenlemeler getiriyor. En büyük değişiklik Android 11’in sohbetleri işlemesinde görülüyor, mesajlaşma uygulamalarının bildirimleri açılır bildirim tepsisi içinde kendi bölümlerinde gruplandırılıyor. Aynı zamanda Facebook Messenger tarzı balonlu kullanıcı arayüzü de sohbetleri daha kolay erişilebilir hâle getiriyor.

Aynı zamanda yeni medya kontrolleri, yeni bir ekran görüntüsü arayüzü, sistem seviyesinde ve güç butonuna uzun basılınca erişilen akıllı ev kontrol menüsü, daha keskin ve kısıtlayıcı izin ayarları ve dahası Android 11 ile gelen yenilikler arasında bulunuyor.

Android 11 bugün çeşitli telefonlar için dağıtıma çıksa da, Google’ın Pixel cihazlarına özel olarak tutmaya devam ettiği birtakım özellikler bulunuyor. Bunların arasında yeni bir artırılmış gerçeklik tabanlı konum paylaşım özelliği var. Böylelikle arkadaşlarınızla buluşmanız kolaylaşacaktır. Google’ın Akıllı Cevap işlevinin daha fazla sohbet uygulaması için Gboard’a eklenmesi de Pixel telefonlarına has bir özellik olarak kalıyor.

İLGİLİ HABERLER