Manşetler

Android 11 geliştirici ön izleme sürümü yayınlandı, yenilikler neler?

android 11 geliştirici ön izleme sürümü

Normalde Google, Android’in gelecek versiyonunun ön izleme sürümlerini mart ayında yayınlamaya başlar. Bu yıl ise şirket daha erken davrandı ve Pixel telefonları için Android 11’in ilk geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı.

Bu yılın ilk geliştirici ön izleme sürümünde geliştirici tarafı odak noktasında görünüyor. Bu ilk sürümde önemli bir kullanıcı arayüzü değişikliği yok gibi, bu tür değişikliklerin gösterimi için mayıs ayındaki Google I/O konferansını beklemek gerekiyor. Yayınlanan ön izleme sürümü geliştirici odaklı olduğundan dolayı; Pixel 2, 3, 3A ya da 4 gibi cihazlara yüklemek için, tam sistem imajıyla elle flaş yüklemesi yapmak gerekiyor.

Android 11 adını taşısa da, ön izleme sürümünün kodlarının çeşitli yerlerinde “Android R” terimlerine rastlanacaktır. Google tekrar tatlı adlandırmasına geri döner mi, orasını bilmiyoruz. Şirketin yeni politikası, bu kod adını daha çok geliştirme çalışmaları sırasında mühendisleriyle kullanmak gibi görünüyor.

İlk ön izleme sürümünde birçok yeni teknoloji için sistem genelinde güncellemeler bulunuyor. 5G bant genişliği ve ölçümü ile ilgili daha iyi seviyede destek, katlanabilir ekranlar için daha fazla genişletme, SHAKEN/STIR call screen kimlik doğrulaması, Stadia gibi oyun yayın servisleri için daha iyi düşük gecikmeli video kod çözümü, daha iyi HEIF desteği, Google’ın nöral ağlar API’sinin yeni versiyonu ve bunun gibi yenilikler mevcut.

Ayrıca Android 11, Google’ın “bildirim alanında özel sohbet kısmı” olarak adlandırdığı bir terimi de destekleyecek. Bu muhtemelen iMessage’da olduğu gibi çalışacak, bildirim üzerinden gelen bir mesaja cevap verirken, en son yazışmayı değil, daha da öncesini görebileceksiniz. Bu bildirim içi cevaplar aynı zamanda görüntüyle cevaplamayı da destekleyecek. Eğer bu seçenekler sizin için yeterli olmazsa, Google pek fazla sevilmeyen sohbet balonlarını mesajlaşma uygulamaları için yeniden getiriyor. Belki bu yıldan itibaren balonlar daha çok kullanılabilir.

Ayrıca yeni bir konum izin seçeneği olacak. Şimdi kullanıcılar, bir uygulamaya açık olduğu sürece konum erişimi izni vermek yerine, tek seferlik konum erişim izni verebilecekler. Bu da konum uygulamalarının konumunuzu istedikleri takdirde sürekli sormaları anlamına geliyor. Ancak aynı zamanda hangi uygulamanın daha sık şekilde konum erişimi istediği konusunda daha fazla denetleme yapmanızın önüne geçecek.

Bunlar kullanıcıların dikkatini çekebilecek üst seviyedeki özellikler, ancak Google bu ön izleme sürümünü normalden de önce yayınlamasının sebebi olarak, Android uygulamalarının çalışmasını etkileyecek, gizlilik ve güvenlik için yapılmış birçok değişikliğin bulunması gösteriliyor. Google bu değişikliklerin bir kısmının işaretini belli bir zamandır veriyordu, Android 11’de bunlardan bazıları tavsiyelerden gereksinimlere dönüşüyor.

Android uygulamalarına özel bu listenin tepesinde, sınırlandırılmış depolama var. Bu, uygulamaların kendi depolarının dışında kalan depolama birimi alanına bakma yeteneğini kısıtlandırıyor. Geçen yıl Android 10 ile birlikte getirilmişti, ancak Google bunu Android 11 sürümünde daha agresif biçimde kullanacak. Kullanıcıların seçtikleri takdirde uygulamalara daha geniş erişim imkanı tanıyabilecek. Google, bunun bazı uygulamaların çalışmasını etkileyebileceğinin farkında, bu nedenle bununla ilgili ayrı bir blog yazısı yayınlamayı planlıyor.

Android 11’de bunun dışında kalan ve deneyimi daha az şekilde etkileyecek birtakım güvenlik iyileştirmeleri de mevcut. Sürücü belgeleri gibi kişisel kimliklerin güvenli biçimde depolanması ve farklı seviyelerdeki biyometrik güvenlik yöntemlerin tanınması bunların arasında yer alıyor. Ayrıca Google, işletim sistemi için tam bir güncelleme çıkarmak yerine Google Play üzerinden sistemi parça parça güncellemeye izin verecek Mainline Projesi için de daha fazla sistem seviyesinde bileşen ekliyor.

Geliştiriciler Android 11 ile gelen değişikliklerin listesini Google’ın konuyla ilgili olarak yayınladığı yazıda bulabilirler. Uygulamaların yeni özelliklere ilişkin ne gibi seçim yeteneklerine sahip olacaklarına dair daha fazla detay var. Ayrıca haziran ayında işletim sistemi için platform kararlılığı yayınlayacağını da duyurdu.

Yılın ilerleyen aylarında Android 11 ile ilgili daha fazla detay elde etme imkanı bulacağız. Eğer elinizde bir şekilde bir Pixel telefonu varsa, ancak geliştirici değilseniz, Android 11 sürümünü yüklemek için acele etmeyin. Şu an için çok erken ve çıkan sürümde de muhtemelen birçok hata vardır.

İLGİLİ HABERLER