ManşetlerTeknoloji

AMD, Ryzen 8040 Serisi yapay zekâ alanında önemli bir atılım yapıyor

amd ryzen 8040

AMD, yapay zekâ (AI) odaklı yeni işlemci serisi Ryzen 8040’ı duyurarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yeni serinin tanıtımı, AI işlemci teknolojisinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. AMD, Ryzen 7040 serisi ile x86 işlemciler arasında nöral işlem birimi (NPU) entegre eden ilk şirket olmuştu. Şimdi ise AMD Ryzen 8040 serisi ile bu alandaki liderliğini pekiştirmeyi amaçlıyor.

Ryzen 8040 serisi, 8 çekirdekli Ryzen 9 8945HS öncülüğünde, AI görüş modeli performansında ve Llama 2 gibi görevlerde seleflerine kıyasla 1.4 kat daha hızlı performans sergiliyor. Bu serinin, Intel’in yüksek uçlu 13900H çipine kıyasla oyunlarda 1.8 kat, içerik oluşturmada ise 1.4 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. Asıl rekabetin ise Intel’in henüz piyasaya sürülmemiş Core Ultra çipleriyle olması bekleniyor.

amd ryzen 8040

AMD Ryzen 8040 Serisinde NPU’yu sıklıkla kullanacak

AMD’nin 8040 serisindeki NPU, düşük seviyedeki modeller hariç tüm çiplerde bulunacak ve Ryzen 7040’ın NPU’su AMD XDNA’nın 10 TOPS’a (saniyede tera işlem) ulaşabilme kapasitesine kıyasla, 8040’un NPU’su 16 TOPS’a ulaşabiliyor. AMD, 2024 yılı için “Strix Point” adını verdiği bir sonraki NPU mimarisini de duyurdu. Bu yeni mimari, AI NPU performansında 3 kat artış vaat ediyor.

AMD ve Intel’in Windows PC’ler için NPU entegrasyonunda Qualcomm’un gerisinde kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, bu adımın önemi daha da artıyor. Qualcomm’un SQ3’ü Surface Pro 9 5G’de kullanılmıştı ancak Windows-on-Arm deneyimi, özellikle eski uygulamaların x86 emülasyonu gerektiğinde hala zorluklar içeriyor.

Intel ve AMD’nin en büyük rakibi, 2017’de A11 Bionic ile piyasaya çıkan ve Apple Silicon Mac çipleri için temel bir bileşen haline gelen Nöral Motorları donanımlarına entegre eden Apple. Apple’ın Nöral Motoru, AMD ve Intel’in NPU’ları gibi AI görevlerini hızlandırıyor ve yüz tanıma ile fotoğraf işleme gibi görevlerde etkili oluyor. PC’lerde, NPUs, Windows 11’in Studio Effects gibi video sohbetlerde arka planı bulanıklaştırma veya göz temasını koruma gibi özelliklerini etkinleştiriyor.

Intel gibi AMD de, geliştiricilerin uygulamalarına NPU özellikleri eklemeleri için teşvik ediyor. Bugün ayrıca, geliştiricilerin eğitilmiş AI modellerini alıp Ryzen AI donanımında çalışacak şekilde optimize etmelerini sağlayan Ryzen AI Yazılım platformunu tanıtıyor. AMD’nin platformu, Intel’in NPU’larında da bu modellerin çalışmasına yardımcı olacak, Intel’in AI geliştirme araçları da Ryzen sistemlerine destek verecek şekilde tasarlandı. NPU’ların geliştiriciler tarafından nasıl kullanılacağının henüz başlangıç aşamasında olduğumuz bir dönemdeyiz, ancak AMD ve Intel’in rekabetçi çizgisi, yakın gelecekte gerçekten yardımcı AI destekli uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Video: Huawei MateBook 14s 2023 incelemesi

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER