Teknoloji

Amazon satış verisi toplama yöntemi nedeniyle AB’nin hedefinde

amazon türkiye

Amazon satış verisi toplama yöntemi nedeniyle Avrupa Birliği yetkililerinin radarına bir kez daha takıldı. AB, daha önce başlatılan tekel soruşturmasının parçası olarak Amazon’un üçüncü taraf veri toplama uygulamaları hakkında da ön soruşturma başlatıldığını açıkladı.

AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, Amazon’un üçüncü taraf pazar yerindeki satıcılardan gelen verileri nasıl kullandığının inceleme altına alındığını belirtti. AB söz konusu verilerin müşteri davranışı konusunda içgörü oluşturarak Amazon’a rakiplerine karşı avantaj sağlayıp sağlamadığını tespit edecek.

Vestager, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Amazon olarak siz hizmet sunduğunuz küçük satıcılara daha iyi hizmet sağlamak için veri topluyorsanız bu son derece normaldir. Ancak bu verileri kendinize yönelik hesaplamalarınız için de kullanıyor musunuz? Söz konusu veriler, müşterilerin beklentileri ve davranışları konusunda önemli ipuçları barındırıyor.”

Vestager ön soruşturmanın ilk aşamalarında olduğunu ve henüz ortada resmi bir soruşturmanın bulunmadığını vurgulamayı ihmal etmedi. Ancak bir soruşturmanın ilk aşamalarında olması bile, Amazon için acı bir faturanın habercisi olabilir. AB, Vestager’in öncülüğünde, teknoloji şirketlerine karşı katı bir tutum içine girmiş ve büyük cezalar kesmeye başlamıştı.

Amazon satış verisi toplama uygulamaları konusunda AB tarafından başlatılan ön soruşturmayla ilgili olarak şimdilik bir açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABERLER