Teknoloji

Microsoft’un sanal gerçeklik birimi küçülürken AltspaceVR da kapanıyor

altspacevr

Microsoft, 2017’de satın aldığı sosyal sanal gerçeklik (VR) platformu AltspaceVR’yi 10 Mart 2023’te kapatacak. Şirket bu haberi, 10 bin işçiyi etkileyen işten çıkarmaları açıkladıktan yalnızca günler sonra bir blog yazısında paylaştı. Bu hareket, şirketin belirttiğine göre, “Microsoft Mesh tarafından desteklenen sürükleyici deneyimleri desteklemek için” odaklanmaya yardımcı olacak.

AltspaceVR, 2015 yılında VRChat ve Rec Room gibi diğer platformların yanında, ilk sosyal VR deneyimlerinden biri olarak ortaya çıktı. Şirket, finansal sorunlar nedeniyle 2017’de neredeyse kapanmak üzereyken Microsoft, kendi karma gerçeklik ekosistemini oluşturma çabalarının bir parçası olarak platformu devraldı. Microsoft, kapanmadan önce kullanıcıların verilerini AltspaceVR’dan indirebileceğini söylüyor.

AltspaceVR yaptığı duyuruda, “Dünyanın dört bir yanındaki iş yerlerini etkinleştirerek başlayan, bağlantı ve iş birliği için yeni bir platform olan Microsoft Mesh’in piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere neler olacağını dört gözle bekliyoruz.” diyor. “Yakın vadede, sanal gerçeklik çalışmalarımızı iş yeri deneyimlerine, ilk müşterilerimizden ve ortaklarımızdan ve onlarla birlikte öğrenmeye ve güvenlik, güven ve uyumluluğa olanak sağlayan bir temel sağladığımızdan emin olmaya odaklıyoruz. Zamanla, tüketici deneyimini iyi bir şekilde genişletmeyi umuyoruz.”

AltspaceVR Microsoft Mesh ile birlikte etkisini kaybetmeye başlamıştı

İnsanların katılmakta özgür olduğu etkinliklere ve sosyal alanlara ev sahipliği yapan AltspaceVR’ın aksine Microsoft Mesh, uzaktan ortak çalışma yapmak isteyen şirketlere yöneliktir. Microsoft, 2021’de ilk kez duyurduğundan beri kademeli olarak Mesh’i geliştiriyor; bu platform, “Microsoft Teams’in geleceği” olarak da nitelendiriliyor.

Ancak şimdi Microsoft, “donanım profilinde” ayarlamalar yapmak istiyor gibi göründüğü için metaverse hedeflerinde bir geriye gidiş gerçekleştiriyor gibi görünüyor. Microsoft’un açık kaynaklı Karma Gerçeklik Araç Seti üzerinde çalışan çalışanların hepsinin işten çıkarıldığını söylüyor. Windows Central’dan gelen bir haber, Microsoft’un AltspaceVR’nin tüm ekibini de desteklediğini gösteriyor.

Altspace’in kapatılmasına ek olarak, Microsoft’un toplu işten çıkarmalarının şirketin HoloLens VR başlığının arkasındaki ekibi de etkilediği bildirildi. HoloLens eski patronu Alex Kipman’ın geçen yıl cinsel suiistimal iddialarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra şirketten ayrılmasıyla, bölüm geçen yıl içinde çok sayıda aksilikle karşı karşıya kaldı. ABD Kongresi’nin kısa süre önce ABD Ordusu’nun HoloLens platformuna dayalı 6 bin 900 adede kadar başlık satın alma talebini reddetmesi de işlerin gidişatını daha da kötü yönde etkiledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER