Teknoloji

Dünyanın en büyük nakit zengini şirketi değişti

alphabet

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, “dünyanın kasasında en çok nakit para bulunan şirketi” unvanını Apple’ın elinden aldı. The Financial Times‘ın haberine göre, ikinci çeyreğin sonu itibarıyla Alphabet’in kasasında 117 milyar dolar nakit bulunuyor. Apple’ın kasasındaki nakit miktarı ise 102 milyar dolar seviyesine inmiş durumda.

Yüklü miktarda nakit paraya sahip olmak şirketlere çeşitli avantajlar sağlıyor. Yine de, “Naktin Kralı” gibi bir unvan kazanmanın sevinmeye değer bir şey olmadığını belirtmek gerekiyor. The Financial Times’ın da dikkat çektiği gibi; varlık durumunu bu kadar açık şekilde göstermek, şirketler üstündeki hissedar baskısını artırabilir.

Yatırımcıların kâr payı ve hisse geri alım taleplerine ek olarak, düzenleyici kurumlar da Alphabet’in üstündeki baskılarını artırabilir. Google’ın internet dünyasındaki hakimiyeti sıklıkla mercek altına alınıyor. Avrupa Birliği tarafından son iki yılda toplamda 8.2 milyar avro cezaya çarptırılan Google’ın faaliyetleri, ABD’de yetkili kurumlar tarafından yakından izleniyor.

Alphabet’in zirveye çıkmasında Apple’ın bilinçli şekilde yaptığı hareketlerin de önemli bir rolü olduğunu belirtmek gerekiyor. 2017’de nakit rezervi 163 milyar doları gören şirket, ABD’deki vergi reformlarından faydalanarak diğer ülkelerdeki paralarının bir kısmını ABD’ye getirdi ve hisse sahiplerine kâr payı olarak dağıttı. Aynı dönemde Alphabet’in nakit rezervi ise, yoğun yatırımlara rağmen, 20 milyar dolar arttı. Şirket, bu süreçte yeni ofis binaları ve veri merkezleri satın almıştı.

Alphabet dünyanın en değerli şirketi değil

Alphabet kasasında en çok paraya sahip şirket olsa da, dünyanın en değerli şirketi değil. Bu unvan, hâlihazırda 1.04 trilyon dolar olan Microsoft‘un elinde. Apple, 1 trilyon dolar barajını aşan ilk Amerikan şirketi olmayı başarsa da, şirketin piyasa değeri şu sıralarda 980 milyar dolar bandında seyrediyor.

İLGİLİ HABERLER