Teknoloji

Almanya akıllı telefonlar için yedi yıllık güncelleme desteği istiyor

Android cihazlarında yazılım güncellemelerinin durumu, bazı üreticilerin en az üç yıllık güncelleme desteği sunmasıyla birlikte önceki yıllara göre daha iyi hâle gelmeye başladı. Bu, kesinlikle eskisinden daha iyi olsa da, birçok kullanıcı ve bazı düzenleyici kuruluşlar, şirketlerin neredeyse Apple seviyesine kadar çıkabileceğini, mevcut durumdan daha da iyisini yapabileceğini düşünüyor. Avrupa Birliği’nde akıllı telefonlar için daha uzun süre boyunca yazılım güncelleme desteğinin sunulmasına yönelik bazı çabalar var, ancak görünen o ki Almanya, yazılım güncellemeleri ve yedek parçalar için yasal olarak gereken minimum süre olarak yedi yılı zorlamaya çalışarak bu çabayı gösterdiğini açık biçimde gösteriyor.

Zaman ve insan kaynağının yanı sıra, bir telefon için yazılım desteğinin iki veya üç yıl sonra durdurulması birkaç teknik hususa bağlı bulunuyor. Akıllı telefon donanımları, önümüzdeki yıllarda çıkacak yeni özellikleri destekleyecek kadar güçlü hâle geldi. Ancak belirli bir süre sonra yazılım karmaşıklığı donanım özelliklerini aşıyor. Buna rağmen düzeltmeler ve güvenlik yamaları, büyük platform yükseltmeleriyle aynı performans yükünü taşımaz.

Destek süresi, gerçekten sadece şirketler arasında sözlü olmayan bir anlaşma ile geliştirilen bir endüstri standardıdır. Bununla birlikte, bazı ülkeler bu uygulamayı gerçekten siyah ve beyaz hâle getirmek ve yasal olarak akıllı telefon satıcılarını buna uymaya zorlamak istiyor. Örneğin Avrupa Birliği, akıllı telefonların beş yıllık yazılım güncellemelerini almasını ve aynı zamanda yedek parçaların da aynı dönemde erişilebilir bulunmasını şart koşuyor.

Ancak Almanya, işleri daha ileri götürmek istiyor ve AB ile daha da uzun bir süre için müzakere ediyor. Yazılım güncellemelerinin yedi yıl boyunca kullanılabilir olmasını ve yedek parçaların bu süre zarfında da makul bir şekilde fiyatlandırılmasını istiyor. Doğal olarak, bu akıllı telefonların arkasındaki şirketler, Almanya’nın daha agresif baskısını bir yana bırakın, Avrupa Komisyonu’nun önerilerine katılmıyorlar.

Apple, Samsung ve Huawei gibi şirketleri temsil eden endüstri savunucu grubu DigitalEurope, yalnızca mevcut durumu standartlaştırmak istiyor. Bu da, iki yıl boyunca özellik güncellemelerinin ve üç yıl boyunca güvenlik güncellemelerinin sunulması anlamına geliyor. Son zamanlarda hem Samsung hem de Google tarafından bu süreler destekleniyor. Ayrıca şirketler yedek parça gereksiniminin; kameralar, mikrofonlar ve hoparlörler gibi nadiren arızalanan parçalar hariç, yalnızca ekranları ve kameraları kapsamasını da istiyorlar.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER