Teknoloji

Alman yayıncılar düşen trafiğin arkasından Google’a teslim oluyor

Alman yayıncılar düşen trafiğin arkasından Google’a teslim oluyor
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

google-logo-280613

Dünya çapında yayıncılar çıktığı zamandan beri Google Haberler servisinden şikayet ediyor. Onlara göre Google, aramalarda görünen haber özetleri sayesinde başkalarının işleri üzerinden fayda sağlıyor.

Geçen yıl, hukuk savaşının ardından Google Haberler Alman yayıncılar için tercihe bağlı bir ortam hâline gelmişti; eğer Google Haberler’in iş tarzını sevmiyorlarsa, burayı terketme hakkına sahiptiler. Almanya’daki birçok büyük yayıncı iki hafta öncesine kadar Google Haberler’de kalmayı tercih etmişti. Ne var ki, geçtiğimiz günlerde 200 kadar yayıncı Google’ın haber servisinden ayrılmayı tercih etti. Ne var ki, ülkenin en büyük haber yayıncısı Axel Springer bu kararından geri dönüyor.

Axel Springer’in haberlerinden parçalar kullanarak lisans ücreti ödeme riskiyle karşılaşmayı tercih etmeyen Google, arama sonuçlarından manşetler hariç her şeyi kaldırdı. Bunun ardından Axel Springer’in web trafiği büyük bir düşüş gösterdi; arama motorlarından gelen ziyaretçiler yüzde 40 azaldı, Google Haberler’den gelenlerin sayısı da yüzde 80 düşüş gösterdi. Şirketin genel müdürü eğer bu politikayı sürdürürlerse pazardan kendilerini şutlamış olabileceklerini dile getirdi. Halbuki Axel Springer küçük bir şirket değil, Avrupa’nın en çok satan günlük gazetesi Bild’in arkasındaki grup.

Alman yasası Avrupa Birliği’nde Google’ın Haberler servisine karşı verilen mücadelelerin sadece bir parçasını oluşturuyor. Fransa’da geçen yılın başlarında Almanya’dakine benzer bir karar alınmış, Google’ın “Dijital Yayıncılık İnovasyon Fonu” olarak adlandırılan bir organizasyona 82 milyon Amerikan doları ödemesine karar verilmişti. Bu arada geçen hafta da İspanya’da geçen bir yasa da haber yayıncılarının Google’dan para talep edebilmelerine izin veriyor. Ne var ki, Almanya’daki örnek, Google’a kafa tutmanın o kadar da akılcı bir fikir olmadığını gösteriyor.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
Satın Al
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
Satın Al
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Satın Al
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
Satın Al
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl