Teknoloji

İspanya’da haber yayıncıları Google’dan para talep edebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Personal Search

Google ve haber yayın organları arasındaki kavga yıllardır sürüyor. Yayıncılar Google Haberler benzeri haber toplama servislerinin telifli materyallerin kullanım şartlarını ihlâl ettiğini iddia ederken Google ise haberlerin sadece belirli kısımlarını aldığını ve onlara bağlantı verdiğini söylerek adil kullanım sınırları için kaldığını iddia ediyor.

İspanya da bu tartışmaların yaşandığı ülkeler arasına katıldı. İspanyol parlamentosu yayıncıların içerik toplayıcılarından haberlerini arama sonuçlarında göstermeleri için ücret talep etmelerine izin veren fikri hâklar yasasını onayladı.

Söz konusu yaza gelecek yılın ilk gününde yürürlüğe girecek. Associated Press’in haberine göre, yayıncıların ne kadar ücret isteyebileceği gibi detaylar henüz netleşmedi. İspanyol haber yayın organları uzun zamandır yeni fikri mülkiyet kanunları için lobi faaliyetleri yürütüyordu. Böylelikle Google’a bir Avrupa Birliği ülkesinden daha darbe indirilmiş oldu. Bu arada Avrupa Komisyonu üyesi Günther Oettinger de benzer kanunların bütün Avrupa Birliği genelinde kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER