Teknoloji

Akıllı giysiler çok yakında tüm hareketlerinizi izleyecek

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim insanları gümüş nanotel kullanarak nasıl süper esnek sensörler geliştirebileceklerinin yolunu buldu. Bu sensörler giysilere tutturularak hareketleri algılama yeteneklerini kullanabiliyor, ayrıca vücutla birlikte esneyebiliyor.

akilli-giysi-sensor-170114

Gümüş nanotel tabanlı iletkenler mobil cihazlardaki dokunmatik ekranın kapasitans veya elektriksel şarj mekanizması gibi çalışıyor; ancak normal boyutlarına göre yüzde 150 oranında esneme yeteneğini de bünyesinde barındırıyor.

Bilim insanları bu sensörleri bir test nesnesinin yürümesi, koşlaması ve zıplaması sırasında baş parmak ve diz hareketlerini izlerken kullandılar. Diğer sensörlerin baskı veya esneme nedeniyle kırılabileceği bir ortamda bu sensörler dayanıklı şekilde çalışmayı başardı.

Bu sensörler spor kıyafetlerinin içine yerleştirilebilir ve birlikte çalışacağı bir uygulama yardımıyla vücuttan hareket, basınç ve gerinme verileri toplanabilir. Örneğin ağırlık kaldırmakta olan bir sporcu, bunun etkilerini anında mobil cihaz ekranından görebilir. Ayrıca bu tarz sensörleri barıdnıran akıllı kıyafetler günlük hareketlerin takip edilmesine de yardımcı olabilir.

Ekibin üyelerinden Dr. Yong Zhu, sensörlerin bulunduğu çevreyi hissedebilen robotların geliştirilmesi sırasında kullanılabileceğini ya da sensörlerin giysilere eklenerek hareket veya her bir bireyin sağlık durumunun izlenebileceğini kaydetti.

Esneyebilen sensörleri barındıran akıllı giysileri mağazalarda görmek için acele etmeyin, ancak profesyonel spor ekipmanları yakın gelecekte bu çözümden yararlanabilir.

İlgili >> Gizmag

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER