Teknoloji

Adobe’den Creative Cloud için sıkıntı yaratan adım

adobe creative cloud

Adobe, üçüncü taraf kod parçalarının kullanıldığı bazı eski sürüm Creative Cloud uygulamalarına erişimi kaldırdı. Muhtemelen Adobe, bu unsurları sunma hakkını kaybettiği ya da en azından onlar için para vermeme yolunu seçtiği için bu yönde bir karar aldı.

Adobe, bundan böyle kullanıcıların Creative Cloud uygulamalarının sadece en son iki büyük sürümünü yükleyebileceklerini söylüyor. Acrobat için ise sadece en son sürümü indirmeye izin veriliyor. Geri kalan tüm eski sürümlere erişim kaldırıldı. Ayda en az 50 TL civarında ücret ödeyen ve daha eski uygulama sürümlerine erişmek isteyen kullanıcılar için bunun iyi bir haber olmadığını söylemek gerekiyor.

Bu durum kullanıcıların, sistemlerine yükledikleri belirli uygulamaların tarihinin geçtiği ve onları nasıl güncelleyeceklerine dair e-posta iletileri almalarıyla ortaya çıktı. Adobe, bu uygulamalar için lisans anlaşmasını geri çekti. Bu da uygulamaları kullanmanın yasa dışı olduğu anlamına geliyor. Adobe forumunda paylaşım yapan bir kullanıcı, birden fazla yılı kapsayan projelerinin olduğunu, bir projenin ortasındayken versiyonlarını değiştiremeyeceklerini söyleyerek durumdan yakındı. Adobe’nin Creative Cloud’ı onaylanmamış versiyonların açılmaması için kullanıp kullanmayacağını da sordu.

Bir başka kullanıcı da, InDesign CC 2015’te hazırlanmış bir proje üzerinde bundan böyle çalışamayacağı için sıkışıp kaldığını söyledi. “Bununla ilgili olarak bir uyarının yapılması iyi olurdu. Her şirket yazılımlarını ve dokümanlarını 24 saat içinde yükseltemez.” dedi.

Abonelik tabanlı yazılımların birçok avantajı olmakla birlikte, bu durum kullanıcının nadiren de olsa ciddi sıkıntılarla karşılaşabileceğini gösteriyor. Iskartaya çıkan uygulamalar arasında özellikle Windows işletim sisteminin eski versiyonlarında çalışanlar bulunuyor. Windows 10 belki de Windows’un desteklenen tek versiyonu hâline geliyor. Ancak kabul etmek gerekir ki, abonelik modelinin temelinde insanların her şeye rahatlıkla erişim imkanının bulunması yatıyor.

Yaşanan bu can sıkıcı durumun Dolby ile Adobe arasındaki bir hukuki anlaşmazlıkla ilgisinin olabileceği düşünülüyor. Ses teknolojileri tedarikçisi yazılım üreticisini telif hakkı ihlâli nedeniyle mahkemeye vermişti. Mahkeme dokümanlarına göre Adobe’yi ödemelerini zamanında yapmamakla suçluyor.

Adobe, konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada bu değişiklikle ilgili yorumda bulunduğu ve değişikliği olumlu biçimde yorumladı: “Bu değişiklik, müşterilerimiz tarafından en çok talep edilen özellikleri ve işlevleri geliştirmemize ve tüm Creative Cloud uygulamalarında ve hizmetlerinde en üst düzeyde performans göstermemize olanak tanır. Müşterilerimizi her zaman en yeni özelliklere, en iyi performansa, güvenlik güncellemelerine ve diğer avantajlara erişebilmek için Creative Cloud’un en yeni sürümünü kullanmaya teşvik ediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER