Teknoloji

ABD’nin çip sıkıntısına etki edecek yasası Temsilciler Meclisinden geçti

çip
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD çip üretimini artırmayı amaçlayan mevzuat, son büyük engelini de ortadan kaldırdı. Amerikan Temsilciler Meclisi, CHIPS ve Bilim Yasasını 243 kabul, 187 ret ve 1 çekimser oyla kabul etti. Geriye yalnızca uzlaşma süreci ve tasarı yasalaşmadan önce Başkan Joe Biden’ın imzası kaldı. ABD Senatosunda bir gün öncesinde yapılan oylama sonucunda ise tasarı 64-33 oyla geçmişti.

Kanun, önceki kanunların yeniden düzenlenmiş bir versiyonudur, ancak Amerikan yarı iletken üretimi için önemli yardımlar vadediyor. ABD’li yonga üreticileri için 52 milyar dolardan fazlasını ve yerel fabrikalar için vergi kredileri sunuyor. ABD Başkanı Biden, yaptığı açıklamada, tasarının ürün maliyetlerini düşüreceğini, yüksek ücretli işler yaratacağını ve ülkenin yabancı çip kaynaklarına bağımlılığını azaltacağını iddia etti.

Daha önceki yaklaşımlar ABD Kongresi’nin her iki kanadından da itirazlara yol açmıştı. Cumhuriyetçiler, uzlaşma tasarısının alakasız iklim, sağlık ve vergi unsurlarını içereceğinden endişe duyuyordu. Ayrıca Çin imalatını finanse etme riskini taşıdığını da söylediler. Bu arada Bağımsız Senatör Bernie Sanders, tasarının halihazırda nakit bolluğu yaşayan çip üreticilerini ödüllendirebileceğine dair endişelerini dile getirdi ve Senato’da buna karşı oy kullanan tek Cumhuriyetçi olmayan üye oldu.

Amerikan CHIPS ve Bilim Yasası’nın kısa vadede üretimi etkilemesi beklenmiyor. Şirketlerin yeni fabrikalar inşa etmesi veya çip kıtlığını gidermek ve üretim bağımsızlığını geliştirmek için tesisleri güncellemesi yıllar alacaktır. Ancak işler destekçilerinin hayal ettiği gibi giderse, CHIPS’in gelecekteki tedarik zinciri krizlerinin şiddetini azaltması ümit ediliyor.

İLGİLİ HABERLER