Teknoloji

Intel’e göre çip sıkıntısı 2024 yılına sarkabilir

intel arm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel, küresel çip kıtlığının en az 2023’e kadar süreceğini tahmin etmişti. Bu tahminin üzerinden altı ay geçtikten sonra, şirketin CEO’su Pat Gelsinger, sıkıntıların 2024’ten önce bitmeyebileceğini öne sürüyor. Cuma günü CNBC‘ye demeç veren yönetici, genel yarı iletken kıtlığının 2023’te biteceğine dair önceki tahminlerinden farklı olarak, bunun şimdi 2024’e taşınabileceğine inandıklarını kaydetti. Kıtlıklar şimdi ekipmanları vuraya başladığı için üretim hatlarında sıkıntı daha fazla hissedilir hâle gelecek.

Bu öngörü biraz kötü ve kasvetli görünse de, çip kıtlığının her zaman her çip türünü etkilemeyen, dinamik ve evrilen bir durum olduğunu bilmelisiniz. İşler ilerledikçe bazı endüstriler ve parçalar diğerlerinden daha kötü etkilendi. Aslında Intel’in kendi çipleri için oldukça iyi gidiyor. Gelsinger, perşembe günü şirketin Q1 2022 kazanç toplantısında, “Yıllardır ilk kez Intel fabrikaları ve alt tabaka tedarikimiz müşterilerimizin talebini karşılamaya yakın.” dedi.

Gelsinger, sıkıntının 2024’e kadar uzayacağını söylediğinde, kısmen endüstrinin sadece mevcut hatlar üzerinde değil, yeni hatlar üzerine inşa edilen yeni ürünlere yönelik talebi karşılama yeteneğinden de bahsediyor. Perşembe günkü toplantıda, “Endüstrinin dökümhane kapasitesi ve bir IDM olarak araç kullanılabilirliği gibi alanlarda en az 2024 yılına kadar zorluklarla karşılaşmaya devam etmesini bekliyoruz.” dedi. Digitimes kısa süre önce, çip üretim ekipmanı tedarikçilerinin geçen yıla göre altı aydan daha fazla süre boyunca yetecek biçimde, 18 aylık bir planlamayla yedeklendiğini haber vermişti.

Diğer bir deyişle CPU’lar, GPU’lar ve oyun konsolları, kıtlıktan etkilenen en yüksek profilli kalemlerden bazılarıydı, ancak bunlarda da arz ve talep şimdiden eşitlenmeye başlıyor gibi görünüyor. Ancak ağ yongası satıcıları hala önemli bir çip sıkıntısının ortasında bulunuyor. Gelsinger, PC sevkiyatlarını yavaşlatan, özellikle zor bir ekosistem tedarik kısıtlaması olarak Ethernet’i işaret etti.

Ancak Intel’in, son kullanıcı seviyesindeki işlemcilerden de sorumlu olan Müşteri Bilgi İşlem Grubunun geride kalan çeyrekte satışlarda yüzde 13 düşüş yaşamasının nedeni bu değil. Intel, bunu Apple’ın CPU ve modem işindeki pazar payı artışına, OEM envanterindeki dalgalanmalara ve düşük tüketici ve eğitim talebine bağladı. Yani okullar daha az Chromebook satın alıyor ve Apple, kendi M serisi işlemcileriyle birlikte Intel’den neredeyse tamamen uzaklaştı.

Bu arada Intel; ABD’de Ohio, Arizona eyaletlerinde ve Almanya’da yeni fabrikalar inşa ederek yeni üretim hatlarına büyük yatırım yapan şirketlerden biri. Ancak mevcut zaman çizelgesi çip sıkıntısı bitene kadar bu yeni fabrikaların hiçbirinin aktif olmayacağını gösteriyor. Arizona, Chandler’daki ilk yeni üretim tesislerinin 2024’e kadar açılması planlanmıyor.

İLGİLİ HABERLER