Teknoloji

Intel CEO’sundan çip sıkıntısıyla ilgili yeni bir uyarı

intel arm

Intel, perşembe günü, üçüncü çeyrek kazançları açıklamasının öncesinde çip kıtlığının en az 2023’e kadar uzamasını beklediğini yineledi. Şirketin CEO’su Pat Gelsinger’e göre, küresel çip sıkıntısı çok daha uzun bir süre için bir sorun olmaya devam edecek.

Gelsinger, CNBC’ye verdiği bir röportajda “Şu anda en kötüsünü yaşıyoruz; Gelecek yıl her çeyrekte kademeli olarak daha iyi olacağız, ancak 2023’e kadar arz-talep dengesine sahip olmayacaklar.” dedi.

Intel’in rakibi AMD’nin ise daha iyimser tahminleri var. AMD CEO’su Dr. Lisa Su, yakın zamanda düzenlenen 2021 Code Konferansı’nda, arzın yakın gelecekte muhtemelen sıkışık olacağını, ancak üretim kapasitesi artmaya devam ettikçe 2022’de durumun daha iyi olacağını söyledi. “Önümüzdeki yıl daha iyi olacak, hemen değil, ancak daha fazla bitki ortaya çıktıkça yavaş yavaş daha iyi olacak.”

Öte yandan Nvidia, GPU’ları için 2022 boyunca benzer bir tedarik sorunu beklentisini paylaşmıştı.

Intel’in pek de hoş olmayan görünümü, şirketin masaüstü ve dizüstü bilgisayar çiplerini üreten Müşteri Bilgi İşlem Grubu’nun gelirinde yüzde 2’lik bir düşüş duyurmasıyla ortaya çıktı. Bu, şirketin dizüstü bilgisayar şirketlerine tedarik etmek için yeterli parçaya sahip olmadığı anlamına geliyor. Analistler, yakın zamanda yavaşlayan dizüstü bilgisayar satışlarında önemli bir faktör olarak bileşen eksikliklerinin etkisini zaten vurguluyordu.

Sorunun bir kısmı, her zaman çip sıkıntısıyla ilgili değil, daha çok parça kombinasyonlarına bağlı görünüyor. Gelsinger, “Veri merkezleri, özellikle bazı güç yongaları ve bazı ağ veya ethernet yongalarının sıkıntısıyla mücadele ediyor.” dedi.

Bu düşüşün bir kısmı, Intel’in kategori için yüzde 20’lik gelir artışı elde ettiği masaüstü bilgisayarlardaki büyümeyle dengelendi, ancak bunlar dizüstü bilgisayar satışlarındaki düşüşü telafi etmeye yetmedi. PC satışları, pandemiden önce yaklaşık on yıldır aşağı yönlü bir seyir izliyordu. Milyonlarca kişinin uzaktan çalışma ve okula geçişi, satışların yeniden fırlamasına neden oldu. Ancak, insanların ofislere ve yüz yüze eğitime dönmeye başlamasıyla, bu büyüme bu yılın başlarında yavaşlamaya başlamıştı ve bu durum, son zamanlardaki bileşen kıtlığıyla daha da karmaşık hâle geldi.

Dizüstü bilgisayar gelirindeki düşüşe rağmen Intel, veri merkezinde, Nesnelerin İnternetinde ve Mobileye gruplarındaki yüksek büyümeler sayesinde toplam gelirinin yıllık bazda yüzde 5 artarak 18,1 milyar dolara ulaştığını gördü. Ancak Intel Temmuz 2021 tahminlerini 100 milyon dolarla kaçırdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER