Teknoloji

ABD ZTE’ye uyguladığı yasağı gevşetti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

abd zteABD ZTE aleyhine uyguladığı yasağı, kısmen de olsa, gevşetmeye başladı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bundan 3 ay önce alınan karar, ZTE’nin ürünlerinde Amerikan menşeili bileşen ve servisleri kullanmasını 2025’e kadar yasaklamış ve bu durum şirketi tamamen kepenk indirme noktasına getirmişti.

ABD’ye 1 milyar dolarlık ceza ödemesi yapan şirket, bu sayede mevcut ekipmanlarını ve tüketici ürünlerini güncellemeye devam edebilecek. Telefonlar ve diğer ürünler için yayınlanacak güvenlik yamalarıyla şirketin altyapısını ayakta tutmak mümkün olacak.

Ancak kısıtlamalardaki bu gevşetme sadece 1 Ağustos’a kadar geçerli olacak. 1 Ağustos’tan sonra neler olacağı henüz bilinmiyor. Bloomberg’de yer alan habere göre, ZTE o tarihten sonra da ABD ile yaptığı anlaşmaya bağlı kalmayı sürdürecek. Bu da yasağın tamamen kaldırılması ihtimalini kuvvetlendiriyor. ZTE, ABD’nin İran ve Kuzey Kore’ye uyguladığı ambargoyu ihlâl ettiği gerekçesiyle geçtiğimiz nisan ayında ABD Ticaret Bakanlığı’nın gazabına uğramıştı.

Cezanın açıklanmasıyla birlikte adeta eli kolu bağlanan ZTE, o günden bu yana faaliyetlerini sürdürmek için gerekli parçaları ve yazılımı tedarik edemiyor. Ticaret Bakanlığı’nın verdiği izin, ZTE’nin kısmen de olsa faaliyetlerini sürdürmesini mümkün kılacak. Ancak bu iznin sadece şirketin mevcut ürünlerini desteklemek için yeterli olacağını belirtmek gerekiyor. Geniş ölçekte yasak hâlâ geçerliliğini koruyor.

Ancak işlerin planlanandan daha farklı biçimde ilerlemesi de ihtimaller arasında yer alıyor. ABD Senatosu, kısa bir süre önce ZTE aleyhine uygulanan yasağın sürdürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Dolayısıyla düğümün çözülmesi için ABD’de Beyaz Saray ve Senato arasında yapılacak görüşmeler büyük önem taşıyor. Bu görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde ZTE’nin yaz mevsiminin sonu itibarıyla faaliyetlerine tam kapasitede devam edebileceği belirtiliyor.

ABD ZTE aleyhine uyguladığı yasağı kaldırma konusunda karışık sinyaller gönderiyor. Senato yasağın sürmesi yönünde karar alsa da, ABD Başkanı Donald Trump ZTE’nin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli yerlere talimat verdiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER