Bilim

ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çekiliyor

donald trump facebook

abd paris iklim anlasmasiABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladı. Trump, yeni bir iklim anlaşması için çalışacaklarını belirtmeyi ihmal etmedi. Dünya üzerindeki neredeyse tüm ülkelerin imzaladığı Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmayla mücadele için sera gazı salınımının aşağıya çekilmesini amaçlıyor. Anlaşmadan çekilmek, Trump’ın seçim kampanyasındaki en dikkat çekici vaatleri arasında yer alıyordu. ABD Paris İklim Anlaşması konusunda son aylarda daha kararsız bir izlenim vermeye başlamıştı.

Beyaz Saray’daki Gül Bahçesi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Trump; anlaşmadan çekildiklerini, ancak daha iyi ve adil bir çözüm için müzakere etmek istediklerini belirtti. Trump, “Eğer bunu başarırsak muhteşem olur. Başaramazsak da sorun değil.” ifadesini kullandı. Basın toplantısının ardından Almanya, Fransa ve İtalya ortak bir açıklama yaparak iklim anlaşmasının yeniden müzakere edilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

2015’in sonunda şekillenen Paris İklim Anlaşması, iklim konusunda dünya tarihinin en kapsamlı çözümleri arasında yer alıyor. Çin gibi hava kirliliğine büyük katkı yapan ancak daha önce iklim anlaşmalarına imza atmayan bir ülkenin de taraflar arasında yer alması, Paris İklim Anlaşması’na ayrı bir önem kazandırıyor. Eski ABD Başkanı Barack Obama, anlaşma çerçevesinde ülkesinin sera gazı salınımını 2025 itibarıyla 2005’teki oranın yüzde 20 ila 25 altına çekme sözü vermişti. Ancak Donald Trump göreve geldiği günden itibaren bu sözün yerine getirilmesi için yapılan düzenlemeleri geri çekmeye başlamıştı.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, danışmanları Trump’ı anlaşmada kalmanın yararlı olduğu konusunda ikna etmeyi çalıştı. G7 zirvesi sırasında diğer liderler de Trump’la konuya ilişkin temaslarda bulundu. Apple CEO’su Tim Cook da ABD Başkanı’na bu niyetini gözden geçirmesi için ısrarlı biçimde çağrılar yapmıştı. Trump’ın danışma kurulunun üyeleri arasında yer alan SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk da anlaşmadan çıkılmaması konusunda ABD Başkanı’yla temasta bulunduğunu belirtmişti. Musk, Trump’ın açıklamasının ardından Twitter hesabı aracılığıyla danışma kurulundan çıktığını duyurdu. ABD Başkanı’nın kızı Ivanka Trump, damadı Jared Kushner ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmaması yönünde görüş bildirmişti.

Ancak 22 Cumhuriyetçi senatörün kendisinden sözünü tutmasını istedikleri mektup, Trump için daha etkili olmuş gibi görünüyor. ABD Başkanı, G7 zirvesi sırasında anlaşmayı destekleyen ortak açıklamaya katılmayı reddederek kararı konusunda ipucunu vermişti.

ABD Paris İklim Anlaşması’ndan çıkarak Nikaragua ve Suriye ile aynı gruba katılacak

Trump’ın bu kararı, ABD’yi Birleşmiş Milletler iklim grubunda Nikaragua ve Suriye ile yan yana getiriyor. Nikaragua, yeterince katı bulmadığı için Paris İklim Anlaşması’na imza koymayı reddetmişti. Suriye ise süregelen iç savaş nedeniyle anlaşmaya dahil olamamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER