Teknoloji

ABD Çin’e çip ihracatını zorlaştıracak

abd çin

ABD Çin ile ilişkilerini teknolojik anlamda biraz daha gerebilecek yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Reuters’ın haberine göre, Biden yönetimi 14 nm’den küçük ve yapay zekâ özelliklerine sahip çiplerin ve çip yapım araçlarının Çin’e ihracatını zorlaştıracak yeni yaptırımlar planlıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çin’le çalışan veya Çinli şirketlere çip ihraç eden büyük şirketlerden bazılarını şimdiden mektuplar göndererek durumdan haberdar ettiği söyleniyor. Bu şirketler arasında Nvidia, AMD ve Intel’in olduğu belirtiliyor. Bu üç şirket de mektubun varlığını doğrulasa da, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

ABD’de Çin’le ticaret yapmak isteyen şirketler için hâlihazırda bazı kısıtlamalar mevcut. Çin’le iş yapacak şirketlerin öncelikle ABD Ticaret Bakanlığı’ndan bunun için lisans almaları gerekiyor.

ABD’nin yeni kuralları ilk olarak sadece mektup alan şirketleri etkileyecek. ABD Ticaret Bakanlığı’nın çip endüstrisinin geneline yönelik kurallar için de hazırlıklarını sürdürdüğü ve ilgili açıklamanın önümüzdeki ay yapılacağı belirtildi.

Yeni kısıtlamanın Amerikan bilgisayar üreticilerinin Çin’de ürün satmasını da etkileyebileceği iddia ediliyor. Bu üreticiler arasında Dell, HP ve Super Micro Computer gibi şirketler bulunuyor.

ABD Çin ilişkilerinde tansiyonu biraz daha artıracak bu hamlenin etkili olması için Biden yönetiminin müttefiklerinin de desteğini arayacağı söyleniyor. Çin’in teknoloji ve üretim kapasitesi yüksek olsa da, geniş ölçekli gelişmiş çip üretiminde ABD, Güney Kore ve Tayvan merkezli şirketler başı çekiyor. Dolayısıyla Çinli şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER