Teknoloji

TSMC CEO’su yükselen siyasi gerilim nedeniyle endişeli

tsmc

Apple başta olmak üzere pek çok büyük şirket için çip üretimi yapan Tayvan merkezli TSMC, Çin ve Tayvan arasındaki gerilimin artmasından endişe ediyor. CNN’e konuşan TSMC Başkanı Mark Liu, Tayvan’ın Çin tarafından işgalinin tüm dünyayı olumsuz etkileyeceğini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Peloisi’nin Tayvan ziyaretinden önce yapılan ancak tam tarihi açıklanmayan röportajda Liu, Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi durumunda şirketinin fabrikamız çalışamaz hâle geleceğini dile getirdi. Şirketinin küresel tedarik zincirlerine olan bağımlılığına dikkat çeken Liu, şu ifadeleri kullandı: “Kimse TSMC’yi güçle kontrol edemez. Eğer askeri güç kullanır veya bir işgal girişiminde bulunursanız fabrikamız çalışamaz hâle gelir. Sofistike bir üretim tesisi olan fabrikamızın ABD, Avrupa ve Japonya ile sürekli olarak gerçek zamanlı iletişim içinde olması gerekiyor. Malzemelerden kimyasallara, yedek parçalardan mühendislik yazılımı ve tanılamaya kadar pek çok alanda gerçek zamanlı iletişime ihtiyaç duyuluyor.”

Dünyanın en gelişmiş çip üreticisi konumundaki TSMC’nin müşterileri arasında Apple ve Qualcomm gibi lider şirketler bulunuyor. Apple için A ve M serisi işlemciler üreten Tayvanlı şirket, dünya yarı iletken çip üretiminin yüzde 50’den fazlasını elinde tutuyor.

Savaşın kazananının olmadığını ve herkesin kaybettiğini söyleyen Liu, Tayvan ve Çin arasındaki gerginliğin temellerinin Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan farklı olduğunu; ancak sonuçların benzerlik gösterebileceğini belirtti. TSMC Başkanı, tüm siyasilere savaştan kaçınma çağrısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER