Teknoloji

Büyük teknoloji şirketleri, Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası kapsamında platform bekçileri olduğunu kabul ediyor

avrupa birliği dijital hizmetler yasası apple

Geçtiğimiz günlerde, dünyanın en büyük teknoloji platform şirketlerine, Avrupa Birliği’ne (AB) kendilerinin Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası (DMA) kapsamında birer “platform bekçisi” olduğunu bildirme süresi sona erdi. Bu kritere uyan yedi şirket, Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp), Microsoft ve Samsung oldu. Bu listeye giren şirketlerin piyasa değeri 75 milyar Euro’dan (yaklaşık 82 milyar dolar) fazla ve en az 45 milyon aylık kullanıcıya veya 10.000 aktif iş kullanıcısına sahip bir sosyal platform veya uygulamaları var.

AB komiseri Thierry Breton tarafından yayınlanan açıklamada, “şimdi başvurularını kontrol edecek ve 6 Eylül’e kadar belirli platform hizmetleri için bekçileri belirleyeceğiz” denildi ve eklenildi ki, bu tarihten itibaren şirketlerin DMA’nın kurallarına uymaları için sadece altı ayı olacak.

Reuters‘in haberine göre, TikTok’un ana şirketi Bytedance, listeye dahil edilmesine itiraz etti. Booking.com’un da gelecek yıl listede olmayı beklediğini düzenleyicilere bildirdiği kaydedildi.

Breton’a göre, yeni kurallar bir dizi anahtar madde içeriyor:

  • Artık kullanıcıları kendi ekosistemlerinde kilitleyemeyecekler.
  • Hangi uygulamaların cihazlarınızda önceden yüklü olması gerektiğine; hangi uygulama mağazasını kullanmanız gerektiğine karar veremeyecekler.
  • Kendi ürünlerine ve hizmetlerine daha avantajlı davranarak “kendi çıkarlarına öncelik verme” yeteneklerini kullanamayacaklar.
  • Mesajlaşma uygulamalarının diğerleriyle işbirliği yapması gerekecek.

Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, teknoloji devlerini nasıl etkileyecek?

Kuralları ihlal etmek, şirketleri dünya çapında toplam ciroda yüzde 10’a kadar, tekrar eden ihlallerde yüzde 20’ye kadar para cezası ile karşı karşıya bırakırken, sürekli aykırı davranışlar Komisyonun “bir piyasa soruşturması açmasına ve gerekirse davranışsal veya yapısal çözümler uygulamasına” yol açabilir.

Apple, yeni yasanın “kullanıcıları için gereksiz gizlilik ve güvenlik açıklıkları yaratacağını” belirtiyor. Şirketin iOS 17’de üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verme planları üzerinde çalıştığı öne sürülüyor. Ancak bu, sadece Avrupa’da veya belirli güvenlik gerekliliklerini zorunlu kılarak gerçekleşebilir.

Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası’nın yürürlüğe girmesinin öncesinde, aynı zamanda teknoloji devlerinin arasındaki rekabetin yeni boyutlarına da şahit oluyoruz. Meta, geçen hafta Avrupa’da kullanıcılarının Facebook reklamları üzerinden uygulamaları indirmesine izin vereceğini duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER