Teknoloji

Uygulama mağazalarına rakip olma yolunda Facebook’tan adım

facebook

Facebook’un sahibi olduğu Meta şirketi, AB sınırları içinde kullanıcıların Facebook reklamları üzerinden direkt olarak uygulama indirmelerini sağlayacak bir projenin arifesinde bulunuyor. Bu yenilik, uzun vadede Meta’yı Google ve Apple’ın hakim olduğu uygulama mağazaları pazarında rekabetçi bir konuma getirebilir.

Gelen bilgilere göre, bu yeni reklam modeli yılın ilerleyen dönemlerinde belirli Android uygulama geliştiricileriyle pilot uygulama aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Meta’nın bu yenilikçi adımı, AB’nin önümüzdeki bahar yürürlüğe girmesi beklenen Dijital Pazarlar Yasası (DMA) sayesinde mümkün hale geldi. Bu yasa, Apple ve Google’ı “kapı bekçisi” olarak tanımlayıp, onların mobil platformlarını alternatif uygulama indirme yollarına açmalarını talep ediyor.

Aslında Android, bu tür bir yan yükleme (sideloading) sürecine zaten izin veriyor. Ancak Google, uygulama içi ödemeleri ve lisanslamayı Play Store ile entegre ederek ve kullanıcılar başka bir kaynaktan Android uygulaması indirmeye çalıştığında uyarılar göstererek bu süreci zorlaştırıyor. Yine de Meta, denemelerini Android üzerinde başlatmanın, Apple’ın iOS’una kıyasla daha güvenli olduğuna inanıyor.

Meta’nın pilot programına katılan geliştiricilere vaadi, Android uygulamalarını barındırarak ve Facebook kullanıcılarının onları doğrudan Play Store’a yönlendirilmeden indirmelerine izin vererek, uygulama yükleme reklamlarındaki dönüşüm oranlarını artırabilecekleri yönünde. Başlangıçta, Meta’nın pilot programına katılan uygulamaların uygulama içi gelirlerinden pay almayı planlamadığı ve geliştiricilerin kendi ödeme sistemlerini kullanabilecekleri belirtiliyor.

Meta, The Verge sitesine gönderdiği açıklamayla bu planı doğruladı: “Geliştiricilerin uygulamalarını dağıtmalarına yardımcı olmak her zaman ilgi alanımızda oldu ve yeni seçenekler bu alanda daha fazla rekabet yaratır. Geliştiriciler, uygulamalarını isteyen kişilere daha kolay bir şekilde ulaştırmak için daha fazla yola ihtiyaç duyuyorlar.”

AB’nin DMA yasasının yürürlüğe girmesiyle mobil uygulama dağıtımı konusunda Meta tek başına değil. Geçtiğimiz mart ayında, Microsoft, önümüzdeki yıl Avrupa’da iOS ve Android için alternatif bir oyun mağazası başlatmayı umduğunu açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER