Teknoloji

5G akıllı telefon pazarının canlanmasını sağlayabilir

5g uyumlu telefonlar

5G teknolojisi önümüzdeki yıl itibarıyla faaliyete geçecek. Şebekenin kapsama alanının genişlemesi biraz zaman alacak gibi görünse de, mobil cihaz üreticileri şimdiden yeni dönem için hazırlıklarına başlamış durumda. 5G akıllı telefon üretimi konusunda kollar sıvanırken, yen dönem akıllı telefon pazarına ihtiyaç duyulan enerjiyi getireceğe benziyor.

Digitimes Research tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, bu olası etkiyi daha somut biçimde gösteriyor. Buna göre, 2019 genelinde satılan toplam akıllı telefon sayısının 1.5 milyarın altına inmesi öngörülüyor. İlk iPhone’un çıkışından bu yana sürekli olarak büyüyen ve Android cihaz ekosisteminin genişlemesine paralel olarak iyiden iyiye genişleyen akıllı telefon pazarındaki durgunluğun işaretleri bir süredir görülüyordu. Ancak ilk kez bir düşüş beklentisi somut biçimde gözler önüne seriliyor.

Counterpoint Resarch verilerine göre, 2017’de dünya genelinde toplam 1.55 milyar akıllı telefon satıldı. 2016’da ise bu sayı 1.51 milyar seviyesindeydi. Counterpoint Research mayıs ayında ilk çeyrekteki sevkiyat rakamları için yıllık bazda yüzde 3’lük bir düşüşü işaret etmiş, ikinci çeyrekte ise yüzde 2’lik bir küçülme yaşandığını açıklamıştı.

Kısacası akıllı telefon pazarının 2018’de yıllık bazda ilk küçülmesini yaşaması ihtimali oldukça kuvvetli görünüyor. Buna ek olarak, durgunluk 2019’da da süreceğe benziyor. Ancak 2020 itibarıyla 5G şebekesinin kapsama alanının genişlemesine ve 5G destekli cihazların sayısının artmasına paralel olarak satışların yeniden artması öngörülüyor.

2020’de satılan toplam akıllı telefon sayısının 1.5 milyarı geçmesi bekleniyor. 2023’te ise toplam satış sayısının 1.7 milyarı bulacağı belirtiliyor. Söz konusu öngörüler pek etkileyici olmasa da, akıllı telefon pazarının yeniden büyüyebileceğini göstermeleri açısından önem taşıyor.

5G akıllı telefon pazarındaki zirveyi değiştirecek gibi görünmüyor

5G akıllı telefon pazarında yeniden canlanmanın anahtarı olacak gibi görünse de, pazardaki mevcut sıralamayı değiştirme konusunda pek büyük bir etki yapacak gibi durmuyor. Digitimes’ın araştırmasında Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, Oppo ve Vivo’nun pazarın zirvesindeki yerlerini koruyacakları görülüyor.

İLGİLİ HABERLER