Teknoloji

40W hızlı kablosuz şarj sunan Oppo Ace 2 ile ilgili pil ömrü iddiası

oppo ace 2

Pil teknolojisi diğer mobil teknolojileri yakalama konusunda sıkıntı çektiği için telefon üreticileri de genellikle pil şarjı teknolojilerine odaklanıyor. Oppo da bu teknolojiler konusunda epey çalışma yapan ve ün yapmış şirketlerden bir tanesi. Şirket geçen ay Oppo Ace 2 adını verdiği yeni bir ürünüyle kablosuz şarj alanına ayak basmıştı. Ne var ki, Oppo bile fiziğin kanunlarından kaçamıyor.

Oppo, VOOC ve SuperVOOC teknolojileriyle şarj hızı yarışında öncü konumunda bulunuyor. Qualcomm’un Quick Charge teknolojisi gibi daha yaygın ve markalardan bağımsız bir teknolojiyi hızlı şekilde geçmeyi başardı. Ancak Oppo Ace 2‘ye kadar kablosuz şarj tarafında hızlı şarj teknolojilerini pek sunmadı. Bu ürünle birlikte 40 vat “AirVOOC” teknolojisinden yararlanmak ve telefonu sadece 56 dakikada tamamen şarj etmek mümkün oluyor.

Ne var ki, bu inanılmaz şarj hızı pilin ömründe de normale göre daha hızlı şekilde azalmaya neden oluyor. Bir tweete göre şirket, 15W kablosuz şarjın pil kapasitesini yüzde 90 seviyesine indirgediği bir şarj döngüsünde, 40W kablosuz şarjın kapasiteyi yüzde 70 seviyesine düşüreceğini doğruladı. Qi kablosuz şarj standardı en fazla 15 vat maksimum şarj hızına izin veriyor.

https://twitter.com/andreif7/status/1258660944877694978

Açık olmak gerekirse, Oppo henüz bu durumu doğrulayan veya reddeden resmi bir açıklamada bulunmadı. Ancak bazı Twitter kullanıcılarını iddialarını bilimsel hesaplamalarla destekliyor. Kablosuz şarj normal kablolu şarja göre daha fazla ısının açığa çıkmasına neden oluyor. Aslında bu anlaşılır bir durum, ancak bu da pilin kapasitesinin daha hızlı şekilde düşmesine neden oluyor. Aynı yargı kablolu şarj için de geçerli olabilir ancak kablolu şarj tarafında telefonlar ısıyı yönetme konusunda kablosuz şarja göre daha ilerlemiş durumda.

Kaç kez şarj edildikten sonra telefonun pil ömrünün belirtilen seviyeye düştüğü net biçimde belirlenmiş değil. Ancak bu sayı telefonunuzu nasıl şarj ettiğinizle de bağlantılı olacaktır. Her ne kadar konu Oppo Ace 2 ile ilgili gibi görünse de, yüksek hızda kablosuz şarj sunan tüm ürünlerde benzer bir durumun görünmesi söz konusu olabilir. Henüz Oppo’dan resmi açıklama beklesek de, ortaya çıkan bu durum en hızlı kablosuz şarj teknolojisinin de belirli bir maliyetinin olduğunu gösteriyor. Bu sayede hızlı şarj teknolojileri yerine daha iyi ve güvenli pillerin geliştirilmesine odaklanılması gerektiğini anlıyoruz.

İLGİLİ HABERLER