Ulaşım

2015 itibarıyla tüm Hollanda vatandaşlarının 50 km uzağında bir elektrikli araç dolum istasyonu olacak

Ulaşımı daha çevreci bir şekle sokmak isteyen Hollanda hükümeti, bu doğrultuda önümüzdeki iki yılda ülke genelinde bir elektrikli araç dolum istasyonu ağı kurmayı planlıyor. Bu plan doğrultusunda İsviçre merkezli güç ve otomasyon şirketi ABB ile Hollanda merkezli girişim Fastned bir araya gelerek ülke çapında 200’den fazla elektrikli araç dolum istasyonu kuracak. Böylelikle Hollanda’da en az her 50 kilometrede bir araç dolum istasyonu olacak. 16 milyon kişinin yaşadığı Hollanda ülke çapında bir elektrikli araç dolum ağı kuran en kalabalık ülke unvanına sahip olacak.

hollanda-elektrikli-arac-sarj-100713

ABB’ye göre, şirketin 50 kilowattlık Terra hızlı dolum cihazlarıyla elektrikli bir aracı 15 ila 30 dakika arasında bir sürede şarj etmek mümkün olacak. İlk şarj üniteleri önümüzdeki eylül ayında teslim edilecek. 2011’de kurulan Fastned ise 2015’e kadar her birinde birer güneş paneli bulunan 200’den fazla dolum istasyonu inşa edecek. ABB benzer bir projeyi bu yıl içinde bir diğer Avrupa ülkesi olan Estonya’da da gerçekleştirmişti.

Analistlere göre Avrupa’da 2012 yılında 72 milyon avro olan elektrikli araç dolum ekipmanları satış geliri 2020 yılında 1 milyar avroya yükselecek. Hollanda’da 2011 yılında başlayan girişim elektrikli araç kullanımını artırma konusunda devletlere düşen rolü göstermesi açısından ayrı bir önem taşıyor. Ancak coğrafi alanı Hollanda’ya kıyasla çok daha büyük olan ülkelerde bu tarzda girişimlerin hayata geçirilmesinin çok daha zor olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor.

İlgili >> ABB

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER