Teknoloji

1.1.1.1 uygulamasına ücretsiz VPN ekleniyor

cloudflare 1.1.1.1

Cloudflare, Türkiye’de kullanımına sınırlama getirilmiş DNS çözümleyici uygulaması 1.1.1.1’e VPN ekledi. 1.1.1.1, geçtiğimiz kasım ayında mobil uygulama olarak çıkmış ve kullanıcılara Cloudflare’ın ağını kullanarak DNS sorgularını mevcut mobil şebekelerdekine göre daha hızlı şekilde çözümleme imkanı getirmişti. Sonuç olarak mobil bağlantı ile internette gezinme veya diğer işleri gerçekleştirmek daha hızlı hâle geldi.

Warp adı verilen yeni servis ise Cloudflare tarafından geliştirilmiş bir VPN servisi. Warp, trafiğinizi yeniden yönlendirerek daha hızlı hâle getiriyor. Aynı zamanda mümkün olan durumlarda şifreleyerek gizlilik ve güvenliği artırıyor.

Diğer mobil VPN çözümlerinin gizlilik ve güvenlik unsurlarını sunmanın yanı sıra, Cloudflare Warp’ı mobil için optimize edilmiş biçimde tasarladı. Örneğin, bu araç WireGuard VPN protokolünü kullanıyor. Cloudflare bunun normal bir VPNN uygulamasına göre pil tüketimini azalttığını öne sürüyor. Ayrıca Cloudflare, Warp’ın mümkün olan yerlerde içerik önbellekleme ve sıkıştırma yaparak veri tüketimini azaltıyor.

VPN’ler genellikle web sitelerini veya servisleri başka noktalardan girildiğine ikna edip onları yanıltmak amacıyla kullanılıyor olsa da, Cloudflare’ın uygulaması bunu sunmuyor. Bunun yerine VPN, arka planda çalışarak hız ve gizliliği artırmaya odaklanıyor.

Cloudflare, diske kullanıcıyı ayırt etmeyi sağlayacak herhangi bir veri yazmadığını söylüyor. Aynı zamanda kullanıcılara hedeflenmiş reklam gösteriminde bulunmayacağını da dile getirdi. Bunun yerine Warp, para kazandırmak için “freemium” model kullanacak. Standart Warp servisi ücretsiz olarak kullanılabilecek. Cloudflare’ın Argo teknolojisini kullanarak hızı ve ağ dayanıklılığını daha da artıran Warp+ hizmeti ise paralı olacak. Şirket, henüz bu paralı hizmetin maliyetini paylaşmadı.

Warp için bir bekleme listesi var ve ona kayıt yaptırmak gerekiyor. Mevcut 1.1.1.1 uygulamasını en son sürüme güncelleyerek başvuruda bulunmak mümkün oluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER