İncelemelerManşetler

ZTE Blade V7 Lite İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

zte-blade-v7-lite-inceleme-00015Akıllı telefon pazarının yükselen yıldızları arasında yer alan Çinli üretici ZTE, 2016 Mobil Dünya Kongresi’nde orta segmentte konumlandırdığı Blade V7 ile birlikte Blade V7 Lite modelini de görücüye çıkarmıştı. Giriş seviyesi bir telefon olarak nitelenebilecek V7 Lite, sınıfındaki pek çok cihazda bulunmayan parmak izi tarayıcısını barındırmasıyla dikkat çekmeyi başarmıştı. Blade V7’de parmak izi tarayıcısının bulunmaması, bu durumu daha da ilginç kılmıştı.

Ancak genel olarak donanımsal özellikleriyle Blade V7’nin daha aşağısında yer alan Blade V7 Lite, daha uygun bir fiyat etiketiyle potansiyel müşterilerinin karşısına çıkmıştı. ZTE Blade V7 Lite’ı sizler için inceledik.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Tasarım ve Ekran

Blade V7 Lite giriş segmentinde konumlansa da, metal ve plastiğin bir araya geldiği kasasıyla üst sınıf bir telefon olduğu hissiyatını vermeyi başarıyor. Uygun fiyatlı Android telefonların büyük bir kısmının böyle bir hissiyat uyandıramadığını belirtmekte fayda var.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00025Blade V7 Lite’ın büyük kısmı metalle kaplı. Ancak cihazın üst ve alt kısımlarında plastik bölümler bulunuyor. Bu da mobil antenin düzgün biçimde çalışmasını sağlıyor.

Telefonun kasasında iki materyalin kullanıldığını dikkatli biçimde inceleyenler ve bakacağı yeri bilenler rahatlıkla anlayacaktır. Ancak telefona genel hatlarıyla göz gezdirildiğinde bu durum pek anlaşılmıyor. İki materyalin kullanılmış olması Blade V7 Lite’ı önemli ölçüde hafifletiyor. Cihaz tartıda sadece 134 gram çekiyor. Ele çok iyi oturan telefon, hiçbir şekilde ağırlık hissi vermiyor.

Parmak izi tarayıcısı Blade V7 Lite’ın arkasında bulunuyor. Kasanın içine gömülen tarayıcı, basılabilir bir buton niteliği taşımıyor. Parmak izi tarayıcısı, giriş segmentindeki telefonlarda pek sık rastlanan bir bileşen değil. Dolayısıyla Blade V7 Lite’ın böyle bir özellik sunması önem taşıyor. Tarayıcı kimi zaman parmağı algılamak için ikinci bir dokunuşa ihtiyaç duyabiliyor. Bu durum çok büyük bir sorun teşkil etmese de, Blade V7 Lite’ın parmak izi tarayıcısından Apple ya da Samsung’un cihazlarındaki parmak izi tarayıcılarının performansını beklememek gerekiyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-0001713 megapiksel kamera ve LED flaş arka panelin üst kısmında parmak izi tarayıcısına eşlik ediyor. Aşağıya doğru inildiğinde ise iki hoparlör görülüyor. Telefonun üst kısmında 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor. Altta ise micro USB girişi yer alıyor.

Blade V7 Lite’ın 5 inç IPS LCD ekranı 720p çözünürlüğe sahip. Ekran, köşelerde kavislenen 2.5D camla kaplanmış. Çözünürlüğün 1080p olmaması hayal kırıklığı yaratsa da, ekranla ilgili asıl sorun parlaklığın yeterli seviyede olmaması. Bu da özellikle güneş ışığı altında ekranın görülmesini önemli ölçüde zorlaştırıyor.

Neyse ki, ekranın görüntüleme açıları oldukça iyi. Ekranın üst kısmında ise 8 megapiksel kameraya LED flaş eşlik ediyor. Bu da karanlık ortamlarda selfie çekmeyi önemli ölçüde kolaylaştırıyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00007ZTE Blade V7 inceleme: Donanım ve Performans

ZTE Blade V7 Lite’ta dört çekirdekli 1 GHz MediaTek MT6735P işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 16 GB dahili depolama alanın yaklaşık 6 GB’lık kısmının sistem tarafından kullanılması hayal kırıklığı yaratıyor. Ancak nano SIM yuvasına birleşik microSD kart yuvası sayesinde 256 GB ekstra depolama alanı elde edilebiliyor.

Bu bileşenler günümüz standartlarında giriş seviyesi olarak niteleniyor. Performans da bu nitelemeyi doğruluyor. Blade V7 Lite’ın performansını kötü olarak nitelemek kesinlikle haksızlık olacaktır. Ancak bazı basit görevlerde bile takılmaların yaşanması gözden kaçmıyor. Örneğin, bildirim panelini aşağıya doğru çekerken veya ana ekranlar arasında gezinirken takılmalar gözlemlenebiliyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00005Bu takılmalar asla genel kullanımı etkileyecek bir boyuta ulaşmıyor. Ancak üst segment telefonlarda görülen pürüzsüz Android deneyimini Blade V7 Lite’ta yaşamak mümkün olmuyor.

Benchmark testi sonuçları da bu izlenimleri doğruluyor. AnTuTu Benchmark testinden 23352 puan alan telefon; Geekbench 4’te ise tek çekirdekte 423, çok çekirdekte ise 1166 puan alıyor.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Yazılım ve Arayüz

Blade V7 Lite kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. İşletim sistemini ZTE’nin fazlasıyla özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Özelleştirilmiş arayüzlerin önemli kısmında rastlanan özellikler, Blade V7 Lite’ın kullanıcı arayüzünde de bulunuyor. Arayüzde oldukça hoş bazı fikirlerin yanı sıra, pek de sevilmeyecek bazı unsurlar yer alıyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00032Ekran kilidi açılırken veya kapatılırken çıkan sesler, kulağa pek hoş gelmiyor. Pek çok kullanıcının bu sesleri zaman kaybetmeden devredışı bırakması şaşırtıcı olmayacaktır.

Blade V7 Lite’ın arayüzünde bazı uygulamaların özel klasörlerde bir araya getirilmiş olması göze çarpıyor. Örneğin, ön yüklü olarak sunulan Facebook, Twitter, Facebook Messenger ve Instagram gibi uygulamalar, “Sosyal” kategorisinde yer alıyor. Google uygulamaları ise alışıldığı üzere Google klasöründe bulunuyor. Araçlar klasöründe ise Clean Master ve Avast gibi uygulamalarla birlikte hesap makinesi ve el feneri gibi araçlar görülüyor. Yeni yüklenen uygulamalar ise doğrudan ana ekrana gönderiliyor. Telefonda Yandex’in tarayıcısı da ön yüklü olarak sunuluyor.

ZTE’nin arayüze eklediği hoş özelliklerin de hakkını vermek gerekiyor. Hareketle erişim ve kontrol konusunda çok sayıda kısa yol sunuluyor. Örneğin, telefon uykuda olsa bile ekrana semboller çizerek belli uygulamalara ulaşmak mümkün oluyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00008Kullanıcılar parmak izi tarayıcısını da belli görevleri yerine getirecek şekilde ayarlayabiliyor. Örneğin, parmak izi tarayıcısına iki kez dokunulduğunda ekran görüntüsü alınabiliyor. Telefonda kapaklı kılıf veya cepte taşımaya özel modlar da bulunuyor. Bu modlar da kullanım kolaylığı sağlıyor.

ZTE’nin arayüzün kolayca kişiselleştirilmesini mümkün kılması da Blade V7 Lite’ın güzellikleri arasında bulunuyor. Örneğin ana ekran tuşunun sağında kalan kapasitif tuşa dokunulduğunda açılan menü üzerinden telefonun tema rengi veya duvar kağıdı değiştirilebiliyor.

Kullanıcılar diledikleri takdirde ikonların görünüşünü ve ana ekran animasyonlarını da diledikleri biçimde uyarlayabiliyor. Bunlar Android dünyası için yeni imkanlar olmasa da, bu kadar kolay erişilebilmeleri nedeniyle ZTE alkışı hakediyor.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Pil

zte-blade-v7-lite-inceleme-00002ZTE Blade V7 Lite, 2500 mAh kapasiteli bir pile sahip. Bu pilin Blade V7 Lite boyutu ve fiyatındaki bir telefon için büyük olduğu rahatlıkla söylenebilir. 720p ekranın da fazla güç sarfetmemesi sayesinde Blade V7 Lite, bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bunun için telefonla yapılacak bazı şeylerden feragat etmek de gerekmiyor.

HD bir video 90 dakika boyunca tam parlaklık ve son seste oynatıldığında Blade V7 Lite’ın pil oranında yüzde 20’lik bir düşüş görülüyor.

Pili şarj etmek ise olması gerekenden çok daha uzun sürüyor. Pil tamamen boşaldığında dolması için yaklaşık 2,5 saat beklemek gerekiyor. Hızlı şarjın standart haline gelmeye başladığı günümüzde bu sürenin oldukça uzun olduğunu belirtmek gerekiyor.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Fotoğraflar

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Multimedya ve Oyun

zte-blade-v7-lite-inceleme-00033Blade V7 Lite’ın ekran çözünürlüğü 720p olduğu için bu cihazda 1080p video izlemeye çalışmak oldukça anlamsızlaşıyor. Ekran parlaklığının pek de yüksek olmaması ise ortamda çok ışık yokken ekranı görmeyi zorlaştırıyor. Ancak bu durum telefonu dışarıda kullanırken çok daha fazla rahatsız ediyor. Blade V7 Lite ile video izlenebilse de, videonun telefonu satın almak için dikkate alınacak noktaladan biri olmadığı rahatlıkla söylenebilir.

Blade V7 Lite ile birlikte ZTE’nin kendi imzasını taşıyan müzik uygulaması da ön yüklü olarak sunuluyor. Oldukça sade olan bu uygulama telefonun hafızasında bulunan şarkıları sınıflandırıyor ve çalma listesi oluşturma imkanı veriyor. Ancak cihazın dahili depolama alanının kısıtlı olması nedeniyle müzik keyfi yaşamak için Spotify, Apple Music, fizy veya Türk Telekom Müzik gibi bir çevrim içi müzik servisinden faydalanmak daha mantıklı görünüyor.

Oyun konusunda ise ZTE Blade V7 Lite’tan çok fazla şey beklememek gerekiyor. Yeni oyunlarda ciddi anlamda zorlanan cihaz, Real Racing 3 gibi çıkışının üzerinden çokça zaman geçen oyunlarda da sıkıntı yaşıyor. Angry Birds 2 gibi oyunlarda ise biraz daha iyi bir oyun deneyimi mümkün oluyor.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Kamera

Uygun fiyatlı Android telefonlar, fotoğraf konusunda genelde kestirmeden gitmeyi tercih ediyor. Blade V7 Lite da bu konuda bir istisna teşkil etmiyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-000713 megapiksel çözünürlüklü arka kamera, koşullar iyi olduğu takdirde oldukça güzel kareler yakalayabiliyor. Ancak ışığın yetersiz olması durumunda çekilen karelerin kalitesi düşüyor. Optik görüntü sabitleme özelliğinin olmaması da bu düşüşe yol açan faktörler arasında bulunuyor.

zte-blade-v7-lite-inceleme-00020ZTE Blade V7 Lite’ın alkışı hak eden yönlerinden birisi de ön kameraya da LED flaşın eşlik etmesi. Bu sayede her ortamda aydınlık özçekimler gerçekleştirmek mümkün oluyor.

ZTE Blade V7 Lite’ın arka kamerasıyla 720p video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Bu çözünürlüğün Blade V7 Lite’ın sınıfının standartlarına uygun bir değer olduğu söylenebilir.

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Kamera Fotoğrafları

ZTE Blade V7 Lite inceleme: Sonuç

ZTE Blade V7 Lite, öncelikle aynı sınıfta olduğu akıllı telefonların büyük kısmından çok daha iyi görünüyor. Şık tasarımı, Blade V7 Lite’ın rekabete görsel anlamda önde başlamasını sağlıyor. Buna ek olarak, giriş segmentinde pek rastlanmayan parmak izi tarayıcısını barındırması da Blade V7 Lite’a farklılık katan unsurlar arasında bulunuyor. Kullancı arayüzü ise kişiselleştirilmesinin kolaylığı ve erişim için sunduğu sıra dışı yöntemlerle alkışı hak ediyor. Dahili depolama alanının da microSD kart ile artırılabilmesi ZTE Blade V7 Lite’a artı puan kazandırıyor.

Giriş seviyesindeki bileşenlerin performansı pek şaşırtmıyor. Kimi zaman bazı standart görevlerde bile takılmalar yaşansa da, bu genel deneyimi çok fazla etkilemiyor. Kamera performansı, ışık koşullarının uygun olması durumunda fazlasıyla tatmin ediyor. Ön kamerada flaş bulunması da, telefona dair güzel detaylardan biri oluyor. Blade V7 Lite’ın en ciddi sorunu ise güneş ışığı altında ekranı görmenin çok zor olması.

zte blade v7 lite incelemeZTE Blade V7 Lite, ülkemizde hali hazırda 630-700 TL bandında değişen fiyatlarla satılıyor. Bütçesini fazla sarsmadan şık bir telefon almak isteyenler için Blade V7 Lite, uygun seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER