Teknoloji

YouTube’un yeni politikası çok kanallı ağların işini zorlaştırıyor

youtube ios 14

youtubeYouTube, “Müşterini Tanı” adını taşıyan yeni bir politikayı uygulamaya koydu. Söz konusu politikanın merkezinde ise birden fazla içerik üreticisiyle çalışan çok kanallı ağlar bulunuyor. BBTV, Fullscreen ve Ritual gibi ağların politikasını değiştirecek olan yeni politikanın bazı popüler kanalları da etkileyebileceği görülüyor.

Söz konusu ağlar, pek çok kanalı tek bir çatı altında topluyor. Bu ağlar kanalların öne çıkarılması ve içeriklerinin listelenmesi için gerekli çalışmaları yapıyor ve ardından kanalın kârından pay alıyor. Ancak yeni politika ile söz konusu ağlardan birlikte çalıştıkları kanalları biraz daha yakından incelemeleri isteniyor. Yeni politikaya göre, bir ağın kapsamındaki kanallardan bir tanesi YouTube’un koşullarını ihlâl ettiği takdirde ağdaki tüm kanalların engellenmesi gündeme gelebilecek. Bu durum nedeniyle pek çok kanal ve ağ arasındaki iplerin kopması öngörülüyor.

Popüler çok kanallı ağlardan Fullscreen, yeni politika çerçevesinde harekete geçme konusunda zaman kaybetmedi. Fullscreen ile çalışan bazı kanal sahipleri, bundan birkaç hafta önce Fullscreen ile olan anlaşmalarının sona erdiğine dair mesajlar aldıklarını belirtti. Konuya ilişkin olarak Fullscreen tarafından bir kanal sahibine gönderilen mesajda, kararın YouTube tarafından alındığı ve Fullscreen’in süreçte etkisinin olmadığı ifade edildi. Fullscreen daha sonra bir açıklama yaparak ilk mesajın yanlışlıkla gönderildiğini duyursa da, 5 Nisan’dan bu yana 160 kanalla olan sözleşmesini feshettiğini belirtti.

Fullscreen’in yöneticileri arasındaki mesajlarda da sürecin tamamen YouTube tarafından yürütüldüğünün altı çiziliyor. Bu sürecin nasıl bir seyir izleyeceği ise hem ağlar hem kanal sahipleri hem de izleyiciler tarafından merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER