Teknoloji

YouTube çocukları yalan haberler konusunda bilgilendirecek

youtube orijinal icerik reklam

youtube yalan haberGoogle yalan haberle mücadele konusunda medya okuryazarlığının gelişmesine de büyük önem veriyor. Şirket, önümüzdeki iki yıllık dönemde medya okuryazarlığı eğitimi vermek için 10 milyon dolar harcamayı planlıyor. YouTube yalan haber ile mücadele konusunda Google’ın yararlanacağı mecralar arasında bulunuyor.

Google, çocukları yalan haberler karşısında eğitmek için asapSCIENCE ve Smarter Every Day gibi popüler YouTube kanallarıyla birlikte çalışacak. Hâli hazırda asapSCIENCE’ın 7 milyon, Smarter Every Day’in ise 5.5 milyon civarında takipçisi bulunuyor. YouTube’dan yapılan açıklamada, iki kanalın da söz konusu eğitim programına destek verme konusunda istekli olduğu belirtildi. Programa dair daha fazla detayın ise başlangıç tarihinin yaklaşmasıyla verileceği ifade edildi.

YouTube yeni girişimi çerçevesinde eğitim veya haber odaklı çalışmalar yapan diğer içerik geliştiricileriyle de ortak çalışmalar yürütecek. Söz konusu eğitim programıyla çocukların okudukları haberlerin veya izledikleri YouTube videolarının gerçekliği konusunda daha iyi ve doğru karar verebilmeleri amaçlanıyor.

Google’ın medya okuryazarlığı konusuna daha fazla yatırım yapma kararının YouTube adına ilginç bir dönemde alındığı söylenebilir. Son zamanlarda video paylaşım sitesindeki “komplo teorisi” videoları, eskisine kıyasla çok daha fazla dikkat çekiyor. Bu konuda uzun ve akademik makaleler yazılırken, YouTube da soruna çözüm getirmek adına çalışmalar yürütüyor.

Bu konuda atılacak en yeni adım geçtiğimiz hafta duyurulmuştu. SXSW 2018’de konuşan YouTube CEO’su Susan Wojcicki, komplo teorisi videolarının altına Wikipedia’dan alınan bilgilerin gösterileceği bir kutunun ekleneceğini açıklamıştı. YouTube’un bu girişimi kimi çevreler tarafından yeterli bulunmayıp eleştirilirken, Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı da YouTube’un konuyla ilgili olarak kendisine ulaşmadığını açıklamıştı.

YouTube yalan haber ile mücadele için Google tarafından sahaya sürülürken, platformun bir haber mecrası olup olmadığı da tartışılmaya devam ediyor. Pek çok insan haber kanallarına ait videoları takip etmek için YouTube’u ziyaret etse de, YouTube kendisini bir “haber kuruluşu” olarak görmüyor. Şirketin CEO’su Susan Wojcicki; önemli gelişmelerde doğru haberi aktarmak istediklerini, ancak YouTube’un bir haber kuruluşu olmadığını belirtmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER