Teknoloji

YouTube Wikipedia ile ilgili planlarından Wikipedia’yı haberdar etmemiş

anayasa mahkemesi wikipedia

youtube wikipediaYouTube CEO’su Susan Wojcicki SXSW 2018’de katıldığı bir oturumda komplo teorileriyle ilgili videoların altında Wikipedia’dan alınan bilgilere yer vereceklerini belirtmişti. Ancak YouTube Wikipedia eksenli planlarından Wikipedia’yı haberdar etmemişe benziyor. Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu duyuru hakkında vakfa bilgi verilmediği belirtildi.

Vakfın açıklamasına göre; YouTube’un bahsettiği ortaklık, resmi bir ortaklık niteliği taşımıyor. Yine de, Wikipedia’nın insanlar ve kuruluşlar tarafından değerli bir bilgi kaynağı olarak görülmesinden duyulan memnuniyet dile getiriliyor. Dışarıdan bakıldığında ise, YouTube’un bilgi almak için Wikipedia ile bir anlaşma yapması gerekmese de, şirketin en azından saygı adına durumdan Wikimedia Vakfı’nı haberdar etmesinin gerektiği söylenebilir.

Wikimedia’nın açıklamasında Wikipedia’nın milyonlarca insan tarafından yapılan bağışlar ve sitedeki bilgileri ekleyen ya da düzenleyen insanların katkılarıyla ayakta durduğuna dikkat çekildi. Daha sonra Twitter hesabı aracılığıyla yapılan diğer paylaşımlarda ise özellikle komplo teorileriyle bağlantılı kimi maddelerin hazırlanmasının çok uzun bir süre alabildiği ifade edildi. Açıklamada Wikipedia’daki bilgilerin ücretsiz olarak kullanılabileceği hatırlatılsa da, Wikipedia’nın YouTube’dan küçük bir jest veya haber beklediğini anlamak çok zor olmuyor.

YouTube Wikipedia’dan aldığı bilgileri gösterdiği bölümleri yakında tartışmalı konulardaki videoların altına yerleştirecek. Bu bilgilerin içinde Wikipedia’ya erişim için bağlantılar da olacak. Ancak Wikipedia için bu bağlantı yeterli olmayacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER