Teknoloji

YouTube ve yapımcıları arasındaki sorunlara yeni bir halka daha

youtube sıra
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

YouTube’daki onay rozetleri yapımcılar için bir kontrol işaretinden öte anlam ifade ediyor. Bu küçük işaretler bir kanal için, yıllar süren inşa sürecinin ardından elde edilmiş olan saygıdeğerliğin ifadesi niteliğini taşıyor. YouTube birdenbire yapımcılara e-posta iletileri göndererek, sahip oldukları onay rozetlerini gelecek ay itibarıyla onay sistemine getirilecek olan yeniden düzenleme nedeniyle kaybedecekleri şeklinde uyarıda bulundu.

Bu durum çoğu yapımcıyı hem üzdü hem de sinirlendirdi. Birçok yapımcı, bu e-posta iletisini aldıktan sonra üzüldüğünü dile getirdi. Birçoğu da YouTube’un siteyi bugünkü hâline getirmesine yardımcı olan yapımcılara sırtını dönmesinin bir başka örneği olduğunu dile getirdi.

Onay rozetine sahip olmak yapımcılar için sadece görsel avantaj sağlamıyor. Aynı zamanda bunun sunduğu bazı pratik avantajlar da bulunuyor. Bunların arasında arama sonuçlarında görülen yararlar ve onaylanmış yapımcı olarak yorum bırakabilme imkanı da yer alıyor.

YouTube onay statülerini kaldırmanın yapımcıları üzeceğini biliyordu. Ancak bunun popüler hesapların sahteleriyle mücadele etmek için gerekli bir adım olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle onay statülerini kaybedecekleri söylenen ve bunu korumak isteyen yapımcılara yardımcı olacak birtakım adımlar getiriliyor. YouTube, onay politikasının değişeceği ekim ayı sonundan önce her bir itirazı tek tek inceleyeceğini söyledi.

Politika değişikliği yapımcılardan o kadar tepki gördü ki, duyurulduktan bir gün sonra YouTube CEO’su Susan Wojcicki konuyla ilgili bir özür mesajı yayınladı. Bazı ayarlamaların yapılacağını da kaydetti. Yönetici, “Ben bu mesajı yazarken, endişelerinizi gidermek için çalışıyoruz ve çok yakında paylaşacak daha fazla haberimiz olacak.” dedi.

Son birkaç yıldır YouTube yapımcıları çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. En önemlisi de reklam gösterimlerini ve para kazanmalarını kısıtlayan ortaklık programından çıkarmak veya ortaklığı askıya almak oluyor. Aynı zamanda YouTube’un amatör yapımcılar tarafından oluşturulmuş içeriğe olan bağlılığıyla ilgili endişeler de yükseliyor. Giderek daha fazla miktarda gösterişli ve profesyonel yapım sitede ön plana çıkarılmaya başlanıyor.

Bazı yapımcılar, platformun en iyi içeriğin kazandığı demokratik bir ortam olma havasını kaybettiğini, artık daha çok reklam verenler için en iyisinin tercih edildiği bir sistemin kurulduğunu kaydetti.

Onay rozetinin kaybedilmesi yapımcılar için bir iletişim problemini de beraberinde getirecektir. Popüler YouTube yapımcılarının birçoğu kendilerini taklit eden ve onların yerine yorumlara cevap veren sahte hesaplarla karşılaşıyor. Onay rozeti belirli bir yapımcıdan gelen mesajın gerçek olduğunun göstermeyi kontrol etmeye izin veriyor. İnsanların bu onay rozetlerini kaybetmeleriyle birlikte, kötü niyetlilerin yapımcıların ünlerini kötü etkilemelerine de kapı açılacaktır.

YouTube yapımcıların bu karardan dolayı üzüntü duyduklarını anlamakla birlikte, gelecek ay politika değişikliği gerçekleşinceye kadar insanların kendisine zaman tanımasını istiyor. Gerçek test ise yapımcıların, kendilerine yüzünü döndüklerini görmeye devam ettikleri bir şirkete karşı daha fazla sabırlarının kalıp kalmadığını görmek olacaktır.

İLGİLİ HABERLER