Teknoloji

YouTube ilk Telif Hakkı Şeffaflık Raporu’nu yayınladı

youtube yapay zekâ

Bu yılın ocak ve haziran 2.2 milyondan fazla YouTube videosunun yanlış telif hakkı talepleriyle karşı karşıya kaldığı, ancak bu videolarla ilgili hatalı kararların hepsinin daha sonra geri alındığı açıklandı. Söz konusu bilgi, YouTube’un ilk Telif Hakkı Şeffaflık Raporu’nda paylaşıldı. Şirket, bu raporun artık yılda iki defa yayınlanacağını açıkladı.

YouTube’da yılın ilk yarısında 729 milyondan fazla telif hakkı talebinde bulunuldu. 2.2 milyon hatalı talep sayısı, toplam sayının yüzde 1’inden küçük bir kısmına tekabül ediyor. Bu taleplerin temelinde ise YouTube’un Content ID isimli otomatik aracı bulunuyor. Rapora göre, kullanıcılar bu taleplere itiraz ettiğinde vakaların yüzde 60’ı videoyu yükleyen hesabın lehine sonuçlanıyor.

Hatalı telif hakkı talepleri adeta okyanusta bir damla olsa da, içerik oluşturucuları YouTube’un bu süreci yönetiminden uzun süredir şikayet ediyor. Kanal sahipleri, YouTube’un aşırı agresif ve haksız tavrının gelir kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Telif hakkı talepleri videonun engellenmesine, sesinin tamamen kısılmasına veya reklam gelirlerinin telif hakkı sahibine aktarılmasına neden olabiliyor. Bu yeni rapor, YouTube’un süreç yönetimindeki hatalarının farkında olduğunu da gösteriyor.

YouTube CEO’su Susan Wojcicki, 2019’da yayınlanan bir blog yazısında içerik oluşturucularının kaygılarını duyduklarını belirtmiş ve telif hakkı sahipleriyle içerik oluşturucuları arasında doğru dengeyi bulmaya çalıştıklarını dile getirmişti.

YouTube’un yeni raporunda hiçbir sistemin mükemmel olmadığı vurgulanırken, en gelişmiş mekanizmalarda bile hatalarla karşılaşılabileceği ifade edildi. Şirket, anlaşmazlıkların yüzde 60’nın videoyu yükleyen hesabın lehine sonuçlandığının altını da kalın bir şekilde çizdi.

İLGİLİ HABERLER