EğlenceManşetler

YouTube, Premium kullanıcılarına “Playables” ile oyunlar sunuyor

youtube tv

YouTube, ödeme yapan abonelerine yeni bir deneyim sunarak dijital içerik platformlarında oyun dünyasına adım atıyor. Platform, Premium kullanıcılarına mobil veya masaüstü uygulaması üzerinden doğrudan oynanabilen çevrimiçi oyunlar seti sunuyor. “Playables” adı verilen bu özellik, ilk olarak eylül ayında seçili kullanıcılara deneme amaçlı sunuldu. Droid-Life‘ın belirttiğine göre, YouTube geçtiğimiz hafta Premium abonelerine Playables hakkında bir bildirim göndererek, bu özelliği denemelerini sağladı. Bu özelliği deneyen kullanıcılar, indirme veya yükleme gerektirmeyen toplam 37 mini oyun oynayabilecekler.

Sunulan oyunlar fazla zorlayıcı veya sıra dışı değil; Angry Birds Showdown, Brain Out, Daily Solitaire, The Daily Crossword ve bir dizi arcade oyunu gibi popüler oyunları içeriyor. Ancak bu oyunlar kalıcı olmayabilir. YouTube Premium’un bildirimi, oyunların 28 Mart 2024’e kadar mevcut olacağını belirtiyor. Şimdilik, Premium üyeleri tüm oyun kütüphanesini “Playables” bölümünde, Keşfet sekmesi altında bulabilirler.

YouTube Playables ile sektörün birçok oyuncusunun izinden gidiyor

YouTube, oyun alanına genişlemeye çalışan pek çok teknoloji şirketinin izinden gidiyor; bu şirketler genellikle karışık sonuçlar elde ediyor. Yıllar süren tanıtımın ardından Google, Stadia hizmetini bu yılın Ocak ayında resmi olarak sonlandırdı. Birkaç hafta önce Amazon, ücretsiz oyunlar bölümünde 130’dan fazla işi kesintiye uğratarak çabalarını “yeniden odaklandığını” duyurdu. 2021’de TikTok, oyun konusunda “büyük bir hamle” olarak adlandırılan bir girişimi duyurmuştu, ancak sahibi ByteDance bu hafta oyun biriminde yaklaşık 1.000 çalışanın işten çıkarılacağını açıkladı.

Ancak, pek başarılı olmayan bir geçmişe sahip olmaları, diğer teknoloji şirketlerini oyun sektörüne yönelmekten alıkoymuyor. Meta’nın Anlık Oyunlar deneyimi yaklaşık yedi yıldır devam ediyor; platform bu ay, geliştiricilerin oyunlarının beta sürümlerini doğrudan Facebook’ta yayınlamalarını sağlayan yeni bir dağıtım modeli başlattı. Netflix, oyunları yalnızca mobil cihazlarda yayınlıyor ve bulut oyunlarına genişlemek istiyor. Ancak bunların halka açık olması biraz zaman alabilir.

YouTube’un denemeleri yeni bir şey değil; platform sıklıkla özellikleri öncelikle ödeme yapan aboneleri üzerinde test ediyor ve daha sonra bunları kalıcı olarak eklemeye karar veriyor. Playables’ın yanı sıra, Premium üyeler, izledikleri videolar hakkında sorular sormalarını sağlayan YouTube’un konuşma yapay zekası özelliğini de deneyebilirler.

YouTube’un Playables’ı ciddi oyunculara hitap etmekten ziyade, ödeme yapan abonelerine ek bir avantaj sunma yolunu temsil ediyor. Şirket, bu yaz Premium planının fiyatını 2 dolar artırdı ve Netflix, Apple, Amazon ve diğerleri tarafından benzer yayın abonelik fiyat artışları oldu.

Bu hizmetler daha pahalı hale geldikçe, bazı kullanıcılar doğal olarak aboneliklerini iptal edebilir. Playables oyunları yalnızca bu nedenle YouTube Premium’a abone olacak birisini hayal etmek zor olsa da, bazı kararsız kullanıcıları daha uzun süre kalmaya ikna edebilir.

Video: MediaMarkt’ta Şahane Kasım: Öne çıkan bilgisayar ürünleri

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER