Teknoloji

YouTube çocuklara yönelik içerikler için daha sıkı denetim yöntemleri arıyor

youtube kids türkiye

YouTube, bu yıl ABD Federal Ticaret Komisyonu‘na (FTC) 170 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı. Ancak bu cezanın ABD Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nın (COPPA) ihlâlinden dolayı kesilmesi, şirketin itibarına temizlenmesi güç bir leke düşürmüştü. Bu durumu bir nebze de olsa düzeltmeyi isteyen şirketin YouTube Kids videoları için denetim mekanizmasını sıkılaştırmayı gündeme aldığı; ancak daha sonra bundan vazgeçtiği söyleniyor.

Bloomberg’de yer alan habere göre, YouTube Kids’e yüklenecek her bir video için özel bir denetim sürecinin işletilmesini planladı. YouTube’un bunun için “Crosswalk” (Yaya Geçidi) adını taşıyan 40 kişilik bir ekip oluşturduğu söyleniyor. Söz konusu ismin, sitenin “sokaklarında” bekleyen tehlikeli içeriklere bir gönderme niteliği taşıdığı belirtildi.

Crosswalk ekibinin çocuklara yönelik olarak YouTube’a yüklenen tüm videoları tek tek denetleyerek uygunsuz içerikleri engellemesi, şirketin uygulayabileceği yöntemler arasında olduğu belirtildi. İntihar ve şiddet görüntülerinin Miki Fare veya Peppa Pig gibi popüler çocuk karakterlerinin videolarının arasına yerleştirilmesi nedeniyle YouTube’un böyle bir yöntemi değerlendirmeye aldığı söyleniyor.

YouTube Kids platformu için daha sıkı denetim uygulama sözü vermişti

YouTube’un bu sıkı denetimi devreye almaya çok yaklaştığı, ancak şirketin CEO’su Susan Wojcicki’nin son dakikada bu plandan vazgeçtiği söyleniyor. YouTube’un bu yoğun moderasyon planından “bir medya şirketi gibi görünmemek” adına caydığı iddia ediliyor.

YouTube çocuklara yönelik videolar konusunda daha sert aksiyonlar alma konusunda daha önce söz vermişti. Bu doğrultuda atılan ilk adım, on milyonlarca videoda yorumların engellenmesi olmuştu. Şirket, politikalarına aykırı videoların izlenme sayılarını da yüzde 80 oranında azaltmayı başarmıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER