Teknoloji

YouTube Kids’in insanlar tarafından kontrol edilen versiyonu yolda

youtube kidsYouTube, çocuklara özel olarak çıkardığı YouTube Kids uygulamasının algoritmadan bağımsız, güvenilir içeriklerin ön plana çıkarıldığı bir versiyonunu hazırlamayı planlıyor. BuzzFeed News‘in haberine göre, YouTube bu yolla çocuklara istemeden sorgulanabilir veya grafik içeriği de göstermeyi engellemiş olacak. Uygulamanın modifiye edilmiş versiyonunun YouTube’da görevli bir insan ekibi tarafından seçilen kanalların videolarıyla kısıtlı olacağı da belirtiliyor.

YouTube bu kararını henüz resmi olarak duyurmadı. Ancak söz konusu kararın, YouTube’un tavsiye algoritmasının giderek daha fazla aşırılık içeren içerikleri ön plana çıkardığına dair eleştirilerin ardından gelebileceğini belirtmek gerekiyor. Daha geçen ay Business Insider’da, YouTube Kids uygulamasının dünyanın şekli, Ay’a iniş veya uzaylıların olup olmadığı hakkında yanlış bilgiler veya komplo teorileri içeren videolarla nasıl doldurulduğu hakkında bir haber çıkmıştı.

YouTube geçen yıl da “Elsagate” olarak adlandırılan bir skandala karışmıştı. YouTube Kids’in algoritmasını şaşırtmak ve görüntülenme sayılarını artırmak amacıyla Disney karakterlerini ve süper kahramanlarını içeren, bazıları rahatsız edici veya gerçek olmayan içerikler barındıran videolar türemişti. Aynı zamanda platform, aşırı nitelikte içerikler barındıran videoları barındırdığı ve reklamverenleri, reklamlarının şüphe uyandıran içeriklerle birlikte gösterilmediği hususunda rahatlatacak içerik moderasyonunu uygulama konusunda beceriksiz davrandığı için de yoğun biçimde eleştirilmişti. Bunlara ek olarak YouTube, şüphe uyandıran içerikleri dağıtan kanalların arkasında olan kişilerle anlaşma konusunda da sıkıntı yaşamıştı. Komplo teorisyeni Alex Jones’ın kanalından reklamlar kaldırılmış, fenomenlerden Logan Paul da YouTube’un politikalarına uymayan davranışları nedeniyle 90 günlük reklam duraklatma cezası almıştı.

YouTube, çocukları istismar eden içeriklerin önüne geçmek amacıyla; aralarında milyonlarca videodan reklamları kaldırmak, şikayet edilmiş içeriklere yaş sınırlaması getirmek veya platformu tarayan insan moderatörlerin sayısını artırmanın da aralarında bulunduğu çeşitli önlemleri aldı. Yanlış bilgilendirmenin önüne geçmek amacıyla da, bilgi doğrulaması için Wikipedia’yı kullanacağını açıkladı.

YouTube Kids uygulamasının özel versiyonunun ne zaman çıkacağı bilinmiyor. Ancak BuzzFeed’in haberine göre, ebeveynler istedikleri hâlde beyaz listeli, algoritma tabanlı olmayan versiyona geçebilecekler. YouTube, konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada söylentileri yalanlamadı, ancak doğrulamadı da. Şirketten gelen açıklamada, YouTube Kids’i güncellemek ve iyileştirmek için sürekli çalıştıklarını, ancak dedikodular veya spekülasyonlar üzerine yorum yapmayacakları belirtildi.

İLGİLİ HABERLER