Teknoloji

YouTube gerçekçi yapay zeka videoları için yeni kurallar belirledi

youtube yapay zekâ

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin sayısı giderek artıyor. Pek çok şirket ve platform, bu içeriklerin nasıl yönetileceği konusunda kafa yoruyor. Yapay zeka ile hazırlanan içeriklerin etiketlenmesi de bu konuda önerilen çözümler arasında yer alıyor. Söz konusu çözümü benimseyen platformlardan biri olan YouTube, yapay zekayla hazırlanan videoların etiketlenmesine ilişkin yeni kuralları belirledi.

Artık platforma üretken yapay zeka gibi araçlarla hazırlanan gerçekçi görünümlü videolar yüklendiğinde bu videoların etiketlenmesi zorunlu olacak. Şirket gerçekçi içeriği “insanların kolaylıkla gerçek kişi, olay ve yerlerle karıştırabileceği içerikler” olarak tanımlıyor.

youtube

İçerik oluşturucu bir videoda yapay zekayla oluşturulmuş sentetik bir ses kullanıyorsa veya birinin yüzünü başka bir kişiyle değiştirdiyse etiket eklemesi gerekecek. Gerçek bir olayın veya yerin görüntüleri değiştirildiği takdirde de açıklama eklemek zorunlu olacak.

Eğer söz konusu etiket videoyu yükleyen hesap tarafından eklenmediyse ve “değiştirilmiş ya da sentetik içeriğin insanları yanıltma potansiyeli” varsa uyarı etiketi YouTube tarafından eklenecek. Şirket kurallara alışmaları için içerik oluşturuculara biraz zaman vermeyi planlarken; politikayı ısrarla ihlal edenlerin cezalandırılacağının altını çiziyor.

Bu etiketler önümüzdeki haftalarda YouTube’da mobil uygulamadan başlayarak masaüstü ve TV’lerde görünmeye başlayacak. Çoğunlukla genişletilmiş açıklamada görünecek olan etiketler, videonun “değiştirilmiş veya sentetik içerik” barındırdığını belirtecek. Ses veya görsellerin “önemli ölçüde düzenlendiği veya dijital olarak oluşturulduğu” da açıklamaya eklenecek.

YouTube hassas konularda yapay zekâ etiketini ön plana alacak

Ancak daha hassas konular söz konusu olduğunda (haberler, seçimler, finans ve sağlık gibi) YouTube, uyarının daha öne çıkmasını sağlamak için doğrudan video oynatıcının üzerine bir etiket yerleştirecek.

Buna ek olarak; YouTube gerçek, kimliği belirlenebilir bir kişinin yüzünü veya sesini tasvir eden sentetik veya değiştirilmiş içeriklere yönelik yenilenmiş bir yayından kaldırma talebi süreci üzerinde çalışmaya devam ediyor. Şirket yakında güncellenen prosedür hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER