Teknoloji

OpenAI, yapay zeka tabanlı video üretim aracı Sora’yı bu yıl herkese açacak

openai sora

OpenAI, video üretimini başka bir boyuta taşıyan Sora‘yı yıl bitmeden herkese açmaya hazırlanıyor. Şirketin Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati’nin Wall Street Journal ile yaptığı röportajda bahsettiği gibi, OpenAI’nin metin tabanlı komutlarla gerçekçi video sahneleri üretebilen yeni aracı Sora, bu yıl içerisinde kullanıcıların hizmetine sunulacak. Tanıtımıyla birlikte görsel sanatçılar, tasarımcılar ve film yapımcılarına özel olarak sunulan bu araç, daha geniş bir kullanıcı kitlesine açılacak.

Sora’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, kullanıcıların yapay zeka araçları tarafından oluşturulan içerikleri doğrudan düzenleyebilmesini sağlayacak olan ses ve video düzenleme özellikleridir. OpenAI, Sora ile ilgili olarak, aracın gerçekçiliğini artırma potansiyeline sahip ses entegrasyonlarını da ileride bir noktada kullanıma sunmayı planlıyor. Bu yenilik, Sora’nın ürettiği videolara daha fazla derinlik ve gerçekçilik katmayı vaat ediyor.

Sora’nın eğitiminde kullanılan verilere ilişkin detaylara girmekten kaçınan Murati, kullanılan verilerin genel olarak kamuya açık veya lisanslı veriler olduğunu belirtti. Ayrıca, OpenAI’ın Shutterstock ile yaptığı ortaklığın, Sora’nın içerik üretiminde önemli bir rol oynadığını da vurguladı.

Sora’nın maliyeti ve kullanılabilirliği

OpenAI, Sora’nın çalıştırma maliyetinin oldukça yüksek olduğunu, ancak aracı, şirketin popüler AI metin-tabanlı görsel modeli DALL-E ile benzer maliyetlerde kullanıma sunmayı hedeflediğini belirtti. Bu, Sora’nın geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından erişilebilir olmasını sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.

2024 ABD Başkanlık Seçimleri yaklaşırken, yapay zeka araçlarının yanlış bilgi üretme potansiyeline dair endişeler artıyor. OpenAI, Sora’nın politikalarında DALL-E ile benzer şekilde, kamu figürlerinin görüntülerini üretme yeteneğini sınırlayacak. Videoların gerçeklerden ayırt edilebilmesi için bir filigran içermesi planlanıyor, ancak bu yöntemin kusursuz bir çözüm olup olmadığı tartışma konusu olmayı sürdürecektir.

OpenAI’ın Sora’sı, yapay zeka ve teknoloji alanında sınırları zorlayan bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Bu gelişme, hem yaratıcı endüstrilerde hem de genel kullanıcılar arasında, metin tabanlı komutlarla video oluşturma süreçlerini kökten değiştirebilir. Sora’nın getireceği yenilikler, kullanıcıların içerik üretimindeki yeteneklerini genişletirken, aynı zamanda yapay zeka etiği ve güvenliği konularında yeni tartışmaları da beraberinde getirecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER