EğlenceManşetler

YouTube 13 yaşında

YouTube‘un ilk videosu bundan 13 yıl önce, 23 Nisan 2005 tarihinde yüklendi. 18 saniye uzunluğundaki klip, şimdiye kadar 48 milyonu aşkın görüntülenmeye ulaştı. Ancak günümüzün YouTube’unda, son yıllarda yüklenmiş bir video olsa, bu videonun bu kadar yüksek bir izlenme sayısına ulaşması mümkün olmazdı.

Bu ilk video, YouTube’un kurucularından Jawed Karim‘i bir hayvanat bahçesinde, fillerin önünde gösteriyor. “Me at the zoo”, yani “Hayvan bahçesindeki ben” başlığını taşıyan bu video, aslında YouTube‘un başlangıçta çıktığı yolu ortaya koyuyor. YouTube en başta, insanların kendi videolarını yükleyip başka insanlarla tanışabilecekleri bir arkadaşlık sitesi olarak konumlandırılmıştı. Ancak Google tarafından 2006’nın sonlarında, 1.65 milyar dolara satın alındıktan sonra arama devinin video planlarının merkezi konumuna dönüşmüştü. Şimdilerde ise hem amatör yayıncıların yeteneklerini paraya dönüştürdüğü bir ortam oldu, hem de profesyonel yayıncıların ve ünlülerin keşfettiği bir alana dönüştü.

13, anlamlı bir yaş sayılır. 13 yaş, gençliğin başlangıcı sayılır. Bu demek oluyor ki, YouTube da artık bir “genç” statüsünde. Böylelikle, kendisini kullanan en aktif kullanıcı kitlesiyle en önemli karakteristik özelliklerden bir tanesini paylaşır hâle geliyor.

YouTube‘un ilk videosu hem servisin nasıl yola çıktığını gösteriyor, hem de o zamanlarda internete bakış açımızı hatırlamamızı sağlıyor. YouTube’un kurulduğu 2005 yılını, o zamanlarda interneti nasıl kullandığınızı hatırlıyor musunuz? Siz nasıl tanıştınız, izlediğiniz ilk video hangisiydi? Bu gibi soruların cevaplarını aşağıdaki yorum alanı üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER